ГРЕХЪТ- св. Кирил Йерусалимски

Грехът е ужасно зло. Беззаконието е най-тежката болест на душата; То подсича нейните сили и я хвърля във вечния огън. Злото е произведение на свободното пожелание. Че грешим по собствена воля, за това ясно говори пророкът: "Аз те посадих като благородна лоза - най-чисто семе; а как се ти превърна у мене в дива издънка от чужда лоза? (Иерем. 2:21). Прекрасна фиданка, но лош плод, лош от пожелание. Лозарят не е виновен, но лозата ще бъде хвърлена в огън, защото е насадена за добро, а тя пожела да принесе плод на злото. По думите на Апостола: "Негово творение сме ние, създадени в Христа Иисуса за добри дела" (Еф. 2:10). Творецът, като добър, ни е сътворил за добри дела, но сътвореното, по собствено желание, се отклонило в лукавство, затова грехът е ужасно зло, но не и неизцеримо.
Грехът е ужасно зло за онзи, който го задържа в себе си; той е изцерима болест за онзи, който го прогонва от себе си чрез покаяние. Представи си човек, който държи в ръката си огън: докато въгленът е в ръката му, безсъмнено ще го изгори; ако захвърли, обаче, въглена, ще отстрани от себе си и това, което е изгоряло. Ако някой пък мисли, че, като греши не се изгаря, нека се вслуша в Светото Писание: "Може ли някой да си тури огън в пазуха, без да изгорят дрехите му?" (Притч. 6:27). Грехът опожарява силите на душата. Може би някой ще запита: какво нещо е грехът? Животно ли е? Ангел ли е? Дявол ли е? Какво в него действува? Човече, този враг, който се бори с тебе, не е вън от тебе. Напротив - из теб прониква зародишът на злото. Гледай с честни очи, и похот няма да се породи; пази своето, не вземай чуждото, и хищничество няма да има; помни всякога съда и въздаянието: тогава няма да те завладее страст за блудство, прелюбодейство, убийство, нито друго какво да е зло. Когато забравиш Бога, тогава започваш веч да размисляш лукаво и вършиш беззаконие. И тъй, първият виновник на греха и родоначалник на злините е дяволът.
Навуходоносор е бил страшен, зъл и беззаконен владетел и човек. Бил подхвърлен на наказание, за да се спаси. Живеел в пустинята и се оприличил на звяр, ноктите му били като на лъв, защото бил хищник към светинята; и космите му били лъвски, защото бил хищен рикащ лъв; пасял трева като вол, защото като неразумен скот не познал Онзи, Който му дал корона. Какъв е краят? Чуй думите на самия Навуходоносор: 
"Аз, Навуходоносор, дигнах очи към небето и разумът ми се възвърна в мене; и благослових Всевишния, възхвалих и прославих вечно Живущия" (Дан. 4:41). Такава е съдбата на всеки, който безумно служи на греха. Това е картина на беззаконие и разкаяние!

Няма коментари:

СКЪПИ ЧИТАТЕЛИ, АКО ТОЗИ БЛОГ ВИ ХАРЕСВА, МОЖЕ ДА МЕ ПОДКРЕПИТЕ ТУК Generated image

Популярни публикации

АВТОРСКО ПРАВО

Обръщам се към посетителите на блога, ако някоя публикация Ви хареса, споделете я. При копиране, моля, цитирайте автора и източника-http://gbabulkova.blogspot.com

Съдържанието в блога е под закрила на Закона за авторското право. Използването и публикуването на част или цялото съдържание на блога без мое разрешение е забранено.


Мои рисунки