СВИДЕТЕЛСТВА ЗА ХРИСТА- св. Кирил Йерусалимски

Много са истинските свидетелства за Христа. Бог Отец свидетелствува с глас от небето за Сина. Свидетелствува Дух Светий, Който слезе върху Него в телесен вид като гълъб (Лук. 3:22). Свидетелствува архангел Гавриил, който благовести на Мариам. Свидетелствува Дева Богородица. Свидетелствува блаженото вместилище на овчарските ясли. Свидетелствува Египет, който прие Господаря, бидейки още отрок телом. Свидетелствува Симеон, който Го прие в обятията си и изрече: "Сега отпускаш Своя раб, Владико, според думата Си, смиром: защото очите ми видяха Твоето спасение, що си приготвил пред лицето на всички народи - светлина за просвета на езичниците и слава на Твоя народ Израиля" (Лук. 2:29-32). Свидетелствува за Него и пророчица Ана, най-благоговейната въздържница и подвижница. Свидетелствува Йоан Кръстител, най-великият от пророците, началовожд на Новия завет и по някакъв начин съчетаващ двата завета - Ветхия и Новия. От реките свидетелства Йордан, а от моретата - Тивериадското море. Свидетелствуват слепите. свидетелствуват хромите, свидетелствуват възкресените мъртъвци, свидетелстмуват и бесовете, казвайки: "О, какво имаш Ти с нас, Иисусе Назареецо! Зная Те, Кой си Ти, Светия Божий" (Марк. 1:24). Свидетелствуват ветровете, които се подчиняват на заповедта Му и утихват. Свидетелствуват петте хляба, които са се умножили, за да нахранят пет хиляди души. Свидетелствува честното дърво на св. Кръст, който досега у нас е видим и който вече е изпълнил цялата вселена чрез онези, които приемат частици от него с вяра. Свидетелствува и онази палма в долината, която някога даде клонки на децата, които Го възхвалиха. Свидетелствува за разбиращите Гетсимания, която някак си и досега посочва Иуда. Свидетелствува със своя вид тази възвишена света Голгота. Свидетелствува гробът на светинята и камъкът, който стои досега. Свидетелствува слънцето, което сега блести, но тогава, през време на спасителните страдания, потъмняло. Свидетелствува мракът, който тогава е настанал от шестия до деветия час. Свидетелствува светата Елеонска планина, от която Той се е възнесъл към Отца. Свидетелствуват и дъждоносните облаци, които приеха Владиката и за които е рекъл Псалмопевецът: "Подигнете, порти, горнището си, подигнете се, вечни порти, и ще влезе Царят на славата" (Пс. 23:7). Свидетелствуват бившите някога врагове, в числото на които е блаженият Павел, който недълго е враждувал, но много време е послужил. Свидетелствуват дванадесетте Апостоли, които са проповядвали истината не само с думи, но са я удостоверили с мъки и смърт. Свидетелствува сянката на Петра, която с Христовото име е церила недъгавите. Свидетелствуват кърпите и обрусите на Павла, които също с Христовата сила са лекували. Свидетелствуват персите и готите - всички от езичниците, които умират за Този, Когото не са видели с плътски очи. Свидетелствуват и бесовете, които и досега се изгонват от верните.

Няма коментари:

СКЪПИ ЧИТАТЕЛИ, АКО ТОЗИ БЛОГ ВИ ХАРЕСВА, МОЖЕ ДА МЕ ПОДКРЕПИТЕ ТУК Generated image

Популярни публикации

АВТОРСКО ПРАВО

Обръщам се към посетителите на блога, ако някоя публикация Ви хареса, споделете я. При копиране, моля, цитирайте автора и източника-http://gbabulkova.blogspot.com

Съдържанието в блога е под закрила на Закона за авторското право. Използването и публикуването на част или цялото съдържание на блога без мое разрешение е забранено.


Мои рисунки