ДЕНЯТ НА СВЕТЛИНИТЕ- св. Григорий Нисийски

 Сега ще позная моето стадо - днес виждам храма в желаното състояние, защото вие, като презряхте грижите за плътски суети, в съвършена пълнота се стекохте в служба на Бога. Храмът е тесен за вашето множество, което е подобно на пчели: онези, които не можаха да влязат вътре, изпълниха притвора и двора. Така постъпвайте, чеда, и никога не напускайте тази ревност, защото признавам, че страдам от пастирска болка: седейки на това високо седалище, желая да видя моето стадо, събрано около него, като при подножие на планина. И когато това се случва, аз съм пълен с рядка радост и проповедта за мене е толкова приятен труд, както за овчаря пастирската песен.
И тъй, не преди много дни се родил Христос, роден преди всяка същност, както материална, така и духовна. Днес Той се кръщава от Йоана, за да очисти оскверненото чрез слизане на Духа на земята и възкачване на човека на небето, та падналият да се издигне, а който го е изкусил - да се посрами. Не се удивлявайте, че сме станали предмет на такава грижа за Бога, та сам Той е извършил спасението на човека: чрез старанието на злодея ние сме претърпели насилие, а чрез грижата на Бога получаваме спасение! Злият клеветник, въвеждайки в човешкия род неизвестния дотогава грях, облякъл се в достойна за намерението му дреха - змията. Христос пак, за да изобличи лукавството му, въплъщава се в съвършен човек, за да спаси човешкия род.

Кръщението е очищение на греховете, опрощаване на прегрешенията и причина на обновление и възраждане - разбирай възраждане, с мисъл съзерцавано, а с очи невидимо, защото действително, ние няма да превърнем стареца в отрок, според думите и грубото разбиране на иудеина Никодим; нито пък ще направим покрития с бръчки и с бели коси човек на нежно и новородено дете; и не можем да възвърнем човека отново в утробата на майка му - но опетнения в грехове и застарял в лоши навици човек, с Божията благодат, ще го възвърнем в невинността на младенец. Защото, както новороденото дете е свободно от виновност и наказание - така и чедото на възраждането, по дара на Бога, като получи прошка за грехове, не подлежи на никаква отговорност. Такова благодеяние, обаче, дарява, не водата, а Божието повеление и напътствие на Духа, Който тайнствено слиза за нашето освобождение; водата пък служи като указание на очищението.
Господи, Ти наистина си чист и вечен извор на благодат! Ти справедливо си се отвратил от нас и човеколюбиво си ни помилвал. Ти ни възненавидя и пак се примири с нас, прокле ни и ни благослови, изгони ни из рая и пак ни повика. Ти сне от нас листата на срама и ни облече в скъпоценна дреха; отвори тъмницата и освободи осъдените; поръси ни с чиста вода и ни очисти от мръсота. Няма вече да се срамува повиканият от Тебе Адам и няма да се крие зад храста в рая, изобличаван от съвестта си. За всичко това нека изпеем пред Бога радостната песен, която в древност пророческа уста възгласила, въодушевена от Светия Дух: "С радост ще се радвам в Господа, душата ми ще се развесели в моя Бог: защото Той ме облече в спасителна одежда, надяна ми дреха на правда, като на младенец възложи венец и като невеста с накит накичи" (Ис. 61:10).

Няма коментари:

СКЪПИ ЧИТАТЕЛИ, АКО ТОЗИ БЛОГ ВИ ХАРЕСВА, МОЖЕ ДА МЕ ПОДКРЕПИТЕ ТУК Generated image

Популярни публикации

АВТОРСКО ПРАВО

Обръщам се към посетителите на блога, ако някоя публикация Ви хареса, споделете я. При копиране, моля, цитирайте автора и източника-http://gbabulkova.blogspot.com

Съдържанието в блога е под закрила на Закона за авторското право. Използването и публикуването на част или цялото съдържание на блога без мое разрешение е забранено.


Мои рисунки