ВОЙНИТЕ, ГЛАДЪТ И ЕПИДЕМИИТЕ КАТО СИГНАЛИ

 Св. Николай Велимирович

Войните, гладът и епидемиите са били винаги бичове за човечеството. Често тези три бедствия могат да бъдат разглеждани като знамения, тъй като при това чрез външните събития се изразява вътрешното състояние на човешките души и на човешкия дух. Апостол Яков питал: „ Отде у вас тия вражди и разпри? Нали оттам, от вашите сладострастия, които воюват в членовете ви? “ (Иак. 4:1). Вътрешното богоборчество завършва с външно човекоборчество; вътрешната война - с външна. Това е тайната и вечната символика на всичките войни. Обаче войната като временно събитие на определена епоха и на определено поколение е Божие знамение на даденото време и на даденото поколение.
2. Господ се гневи на инатливите и непокорните, на морално покварените с безнравствени мисли и развратни желания, като ги уподобява на кошница с гнили смокини, негодни за храна. И, преследвайки ги с меч, глад и епидемии, Господ отново говори чрез пророк Йеремия: „Ето, яростният вихър иде от Господа, вихър страшен; той ще падне върху главата на нечестивците“ (Иер. 30:23). Това ще бъде Божий знак, за да може човеците най-накрая да разберат, че Бог е Всемогъщ Господ.
3. Гладът е предупреждаващ Божий сигнал. По времето на цар Давид имало глад, който продължил три поредни години. Цар Давид попитал Господа, за да разбере откъде идва тази беда. И му било речено: „Това е поради Саула и кръвнишкия му дом, задето изби гаваонци“ (2Цар. 21:1). Следователно ако някъде в някоя страна настъпи глад, то това се случва не заради това, че облаците случайно са забравили да се излеят под формата на дъжд и не заради това, че земята случайно е забравила да роди реколта, и не заради това, че плевелите случайно са унищожили посевите, и не заради това, че скакалците случайно са попаднали и са унищожили цялата реколта, както се опитват да ни обяснят някои люде. Не, гладът е наказание от Господа, Божие знамение за хората, предупреждаващ сигнал от Живия Бог Промислител, за да се опомнят хората, да се замислят и да се поправят.
4. Епидемията като сигнал. Веднъж цар Давид се възгордял и подтикван от сатаната, решил да преброи израилтяните. Но това не било угодно Богу, тъй като Господу Богу е неугодно всичко, което се прави от гордост. Тогава Господ заповядал на цар Давид чрез пророка да си избере едно наказание от трите злини: или глад, или война, или епидемия. В мъката си цар Давид избрал епидемията - и неговият народ бил поразен от тежки болести.,, И проводи Господ Ангела в Йерусалим, за да го изтребва. И когато начена да изтребва, Господ видя и се разкая за това бедствие, и каза на Ангела-изтребителя:
стига! Сега спусни ръката си“ (1 Пар. 21:15). Следователно и епидемиите не започват случайно, а се предизвикват от сериозни причини, и то основно от морални. С епидемиите Всевишният дава на хората сигнал, че те са се отклонили от верния път и са се заблудили. Този, Който вижда всичко и бди над всичко, предупреждава земните пътници, че те трябва да се оттеглят от безпътието и да ходят по Неговия път.
5.  Християните винаги са считали болестите за определени Божии знаци, което съответства напълно на Свещеното Писание. Когато цар Иорам погазил вярата на своите отци, пророк Илия предрекъл, че Господ ще го порази „с люта болест, с болест е твоите вътрешности, тъй че от болест ще изпаднат твоите вътрешности от ден на ден “ (2 Пар. 21:15). По същия начин и болестта на праведния Иов послужила като сигнал и за сатаната, и за човеците. На сатаната бил даден знак, за да се увери, колко е безсилен пред праведниците, а за хората това било знамение всички да видят и да знаят, че Бог никога няма да допусне праведникът да страда безкрайно. И болестта на Лазар трябвало да послужи като знак за могъществото на Господ Бог. Когато известили на Иисус, че Неговият приятел Лазар от Витания е на смъртно легло, Той рекъл: „ Тая болест не е за умиране, а за слава Божия, за да се прослави чрез нея Син Божий “ (Йоан. 11:4). Междувременно Лазар починал, но умрял не за това, за да умре, а за да възкръсне по думите на Всемогъщия Господ, за да може Синът Божий да се прослави с това чудо. Подобен е случаят и с човека, сляп по рождение (Иоан.дл).

Из книгата "СИМВОЛИТЕ И СИГНАЛИТЕ"- Св. Николай Велимирович, издателство "Православна класика"

Няма коментари:

СКЪПИ ЧИТАТЕЛИ, АКО ТОЗИ БЛОГ ВИ ХАРЕСВА, МОЖЕ ДА МЕ ПОДКРЕПИТЕ ТУК Generated image

Популярни публикации

АВТОРСКО ПРАВО

Обръщам се към посетителите на блога, ако някоя публикация Ви хареса, споделете я. При копиране, моля, цитирайте автора и източника-http://gbabulkova.blogspot.com

Съдържанието в блога е под закрила на Закона за авторското право. Използването и публикуването на част или цялото съдържание на блога без мое разрешение е забранено.


Мои рисунки