ЕДИНОРОДНИЯТ- св. Кирил Йерусалимски

 Множество въпроси в Божествените Писания са непостижими. Не се срамувай да се съзнаеш в незнанието си, понеже не знаеш заедно с Ангелите. Едничък Родилият познава Родения, и Роденият от Него знае Родилия Го. Родилият знае Кого Той е родил, и Светият Божий Дух свидетелсвтвува в Писанията, че Роденият е Бог безначален. "Понеже кой човек знае, какво има у човека, освен човешкият дух, който живее в него? Тъй и Божието никой не знае, освен Божият Дух" (1 Кор. 2:11). "Както Отец има живот в Себе Си, тъй даде и на Сина да има живот в Себе Си" (Йоан. 5:26). И: "Та всички да почитат Сина, както почитат Отца" (Йоан. 5:23). И: "Както Отец възкресява мъртви и оживотворява, тъй и Синът оживотворява, които иска" (Йоан. 5:21). И Родилият не е претърпял загуба, и Роденият в нищо няма недостатък. Зная, че нееднократно съм ви говорил затова говоря, обаче, често за него, за да се утвърдите във вярата. И Родилият няма баща, и Роденият няма брат. И Родилият не се променил в Сина, и Роденият не станал Отец. От единия само Отец се е родил Единородният Син. Не са двама неродените, не са двама и единородните, но Отец е един и нероден, защото нероден е онзи, който няма Отец. Един е и синът, предвечно роден от Отца - не се ражда във време, но е роден преди вековете; не преуспявайки е възраствал, но такъв е и роден, какъвто Той е и сега. Съобразно с това вярваме в Единородния Божий Син, Който е роден от Отца, истинския Бог, защото истинският Бог, както е речено, не ражда лъжлив бог. Родил, не след като разсъдил, а родил предвечно - родил много по-скоро, отколкото излиза нашата дума или се поражда нашата мисъл. Защото ние, произнасяйки дума губим за това време, а за Божествената сила рождението не става във времето. И както не един път е речено: не из небитие е привел в битие, и не е осиновил несъществуващия по-рано син, но като вечен Отец, предвечно и неизречено родил Единородния Син, Който няма брат. Няма две начала, но глава на Сина е Отец - единственото Начало, защото Отец е родил Сина, истинския Бог, именуван Емануил, а Емануил се тълкува "с нас е Бог" (Мат. 1:23). Желаеш ли да знаеш, че Роденият от Отца, и впоследствие Вочеловечилият се, е Бог? Слушай какво говори пророкът: "Този е нашият Бог, и никой друг не ще се сравни с Него. Той намери всички пътища на премъдростта и я подари на Своя раб Иакова и на Своя възлюбен Израиля. След това Той се яви на земята и живя между людете" (Вар. 3:36-38). Видиш ли Бога, Който се е вочеловечил след Моисеевото законодателство? Имаш и друго свидетелство за Божественото на Христа от блажения Давид: „Твоят престол, Боже е вечен“ (Псал. 44:7). За да не помислиш, по причина на станалото тук явление в плът, че някак Христос след това е преуспял и е достигнал Божеството - затова ясно говори пророкът: "Затова, Боже, Твоят Бог Те помаза с елей на радост повече от Твоите съучастници" (Псал. 44:8). И тъй, Христос е Единородният Син, Божий и Творец на света.


Няма коментари:

СКЪПИ ЧИТАТЕЛИ, АКО ТОЗИ БЛОГ ВИ ХАРЕСВА, МОЖЕ ДА МЕ ПОДКРЕПИТЕ ТУК Generated image

Популярни публикации

АВТОРСКО ПРАВО

Обръщам се към посетителите на блога, ако някоя публикация Ви хареса, споделете я. При копиране, моля, цитирайте автора и източника-http://gbabulkova.blogspot.com

Съдържанието в блога е под закрила на Закона за авторското право. Използването и публикуването на част или цялото съдържание на блога без мое разрешение е забранено.


Мои рисунки