ДОБРОТВОРСТВОТО- св. Григорий Нисийски

 В дни на пост и покаяние да се погрижим и за нашите нещастни братя. Това, което отнемаш от своя стомах- предложи го на гладния. Страхът от Бога нека бъде справедлив изравнител. С благоразумно въздържание изцери две противоположни страдания: своето пресищане и глада на брата си. Така постъпват и лекарите: едни изтощават, а други насищат, та чрез отнемане и прибавяне да запазят здравето на всекиго. Послушайте доброто увещание: нашето слово нека отвори вратите на заможните, нека нашият съвет да събере бедния с богатия. Да не обогатяваме нуждаещите се само с думи - нека им дадем жилище, легло и трапеза. Освен обикновените бедни, има и други нищи - немощните и болните. Нека всеки се грижи за съседите си. Не допускай друг да услужи на ближния ти. Да не вземе друг съкровището, което се предлага на тебе. Прегърни нещастния като злато - включи го в обятията си за твое здраве, за доброто на съпруга и деца, за спасението на целия дом!
Бедният и болният е двойно нещастен, защото здравите измежду нуждаещите се отиват от врата на врата, посещават богатите, седят на кръстопътищата и викат към всички минувачи. Бедните пък, сковани от болест, са затворени в малки къщурки и тесни подземия, като Даниила в рова, и чакат тебе, богобоязливия беднолюбец като Авакума. Стани другар на пророка чрез милостинята - представи се пред нуждаещия се като бърз и неленив кърмител. Ще ми кажеш: и аз съм беден. И това да е - пак дай: дай каквото имаш, защото Бог не иска свръх възможността ти. Ти ще дадеш хляб, друг - чаша вино, трети - дреха - по такъв начин с общи усилия ще се премахне нещастието на бедняка. Не презирай болните и лежащите, като че ли нищо не представляват. Помисли, кои са те, и ще откриеш цената им. И те носят образа на твоя Спасител. Човеколюбецът им дал собствения Си образ, за да посрами тези, които презират бедните и които нямат състрадание.
Бедните са силни обвинители и отлични защитници - защищават и обвиняват не с думи, а с вида си пред небесния Съдия, защото направеното за тях вика към Сърцеведеца по-разбрано от всеки глашатай. Страшният съд е описан нам заради бедните. Там аз виждам Сина Човечески на висок престол, обкръжен от Ангели. Стоящите от дясната Му страна люде са наречени овци - според добротата им, а стоящите от лявата му страна са наречени кози, според нрава им. Присъдата е: за първите - блаженство във вечността, за вторите - вечна мъка. Страшният съд е училище за ползата от благотворителността. Благотворението съдържа живот - то е майка за страдалци от всеки род и възраст, учител за богатите и попечител за старците; то е добра кърмителка за децата, съкровищница за бедните и всеобщо пристанище за нещастните!

Няма коментари:

СКЪПИ ЧИТАТЕЛИ, АКО ТОЗИ БЛОГ ВИ ХАРЕСВА, МОЖЕ ДА МЕ ПОДКРЕПИТЕ ТУК Generated image

Популярни публикации

АВТОРСКО ПРАВО

Обръщам се към посетителите на блога, ако някоя публикация Ви хареса, споделете я. При копиране, моля, цитирайте автора и източника-http://gbabulkova.blogspot.com

Съдържанието в блога е под закрила на Закона за авторското право. Използването и публикуването на част или цялото съдържание на блога без мое разрешение е забранено.


Мои рисунки