ВРЕДНИТЕ СЪЛЗИ- св. Григорий Нисийски

Нека не се предаваме повече на тази неблагородна и робска скръб! Ако е нужно да скърбим при смъртта на близки люде, нека изберем похвалната и добродетелна скръб. Има един вид скръб, доста блажена и пригодна за придобиване на добродетел - скръб противна на това неразумие и робско униние. Който се предава на това отчаяние, впоследствие сам ще почувства разкаяние, че е прекрачил границата на скръбта и е оставил да бъде победен от страданието. Скърби правилно само този, който чувства от какво благо се е лишил, сравнявайки този временен и нечист живот с онова безсмъртно блаженство, което е обладавал преди да злоупотреби със свободата си за погибел. Колкото по-силно тази скръб угнетява човека в настоящия живот, толкова повече ускорява за него придобивката за мечтаните горни блага -чувството за недостатък в прекрасното причинява възбуда за старателно търсене на това, което силно желаем. Доколкото съществува и спасителна скръб, както споменахме, то послушайте вие, които леко се отдавате на недъга на отчаянието, че ние не запрещаваме сълзите и скръбта, но само вместо осъдителната скръб, препоръчваме добрата.
Скърбете не със световната скръб, която докарва смърт, а със скръбта по Бога, която произвежда неизменно покаяние за спасение, както ни съветва Апостолът (2 Кор. 7:10), защото безполезно и напразно проливаните сълзи над умрелите може би да станат причина и за осъждане на този, който лошо използва полезната вещ - сълзите. Ако Бог, Който всичко премъдро е устроил, е внедрил в нашата природа това разположение към скръбта, за да ни служи като средство за очищение от завладялото ни зло, и за ревностна подбуда към усвояване на очакваните блага, то онзи, който безполезно и напразно пролива сълзи, може би ще бъде виновен пред своя Господар, по думите на Евангелието, като лош приставник, който безполезно разточителства повереното му богатство (Лук. 16:1-2). Всяко нарастване на доброто е богатство, което се влага в честните съкровищници. И тъй: "Не искам, братя, вие да не знаете за починалите, за да не скърбите, както и другите, които нямат надежда" (1 Сол. 4:13); защото единствено на неверните е свойствено да ограничават надеждата за живота само с настоящия живот; те считат смъртта достойна за оплакване, понеже за тях не съществува надежда в това, което ние вярваме.
Ние Вярваме на великият Поръчител за възкресението от мъртвите, вярваме в Господаря на всички твари. Който умря и възкръсна, за да удостовери с дело истината за възкресението; затова нека прегърнем несъмнената надежда за бъдните блага, при съществуването на която скръбта за умрелите няма да има място в нашия живот. Нека Иисус Христос, Който утешава смирените да утеши и вашите сърца, и със своето милосърдие да ви утвърди в Своята любов, защото Нему подобава слава през всички векове - амин.


Няма коментари:

СКЪПИ ЧИТАТЕЛИ, АКО ТОЗИ БЛОГ ВИ ХАРЕСВА, МОЖЕ ДА МЕ ПОДКРЕПИТЕ ТУК Generated image

Популярни публикации

АВТОРСКО ПРАВО

Обръщам се към посетителите на блога, ако някоя публикация Ви хареса, споделете я. При копиране, моля, цитирайте автора и източника-http://gbabulkova.blogspot.com

Съдържанието в блога е под закрила на Закона за авторското право. Използването и публикуването на част или цялото съдържание на блога без мое разрешение е забранено.


Мои рисунки