ПОСТЪТ- св. Григорий Нисийски

 Предстоятелят на тази църква и наставниците на благочестие и добродетелен живот имат много сходство с учителите по писане и наставниците по първоначално четене. Както тия последните, като вземат малките и слаби в речта деца, не изведнъж ги въвеждат в окончателни познания, а в началото начертават на восъчна плочка буквата "а", след това останалите букви, учат ги да запомнят имената им, упражняват ръцете им, за да ги пишат, преминават по-нататък към опознаване на сричките и най-после ги учат да произнасят думи - така и учителите на вяра и благочестие от начало въвеждат слушателите си в първоначалното учение, а след това им преподават и съвършеното знание.
Доколкото в миналите два дена ние обуздахме привързаността на гърлото към наслаждението и стомаха - недейте мисли, че и сега ще говоря за същото, макар да е безспорна ползата от отказа да ядем месо, да пием пенливо вино, да се суетим в готвене и да се изморяваме в почерпки! За това достатъчно е казано - па и делата ви доказаха силата на убеждението. Вие, които изучихте първоначалното учение, редно е да се запознаете и с останалото - с висшите наставления. Има пост и нетелесен, има въздържание и не веществено, които се отнасят до душата - това е въздържане от зло, заради което е установено и въздържанието от ядене и пиене. Постете от завист и злоба, въздържайте се от пожелаване на чуждото, избягвайте нечестната печалба, умъртвете страстта на сребролюбието, не красете къщите си с килими и мебели, придобити с насилие и грабеж. Защото, каква полза има да не поднасяш на устата си месо, а да гризеш брата си със злоба? Каква придобивка има в това, да не ядеш своето, а да похитиш чуждото? Какво е това благочестие: да пиеш вода, а да жадуваш за кръв? И Иуда постил с единадесетте, но като не укротил сребролюбивия нрав, не получил никаква полза от въздържанието си. И дяволът не яде, защото е дух безтелесен, но поради злоба се е смъкнал от висотата си. Дяволите никой не може да обвини в преяждане или пиянство, защото природата им е чужда на всяко ядене и пиене, обаче, това не им пречи денем и нощем да кръстосват въздуха и земята, като слуги на злобата и ратници на злото, против нас.
Нека любомъдрието бъде ръководство за живота на християнина, и нека душата избягва пристъпите на злото - защото, ако се въздържаме от месо и вино, а грешим със сърце и воля, предварително свидетелствам и предсказвам, че никаква полза не ни принасят водата, овощията и постната трапеза, щом нямаме вътрешно разположение, което да отговаря на външната обстановка. Постът е нареден за чистота на душата - ако той се осквернява от противен род настроения и деяния, защо напразно пилеем водата, която пием? Каква полза от телесния пост, ако умът е нечист? Каква полза, ако каруцата е здрава и принадлежностите ѝ са в ред, но каруцарят е ненормален? Каква полза, ако корабът е солиден и устроен, но кормчията е пиян? Постът е основа на добродетели, които целят нашето спасение.



Няма коментари:

СКЪПИ ЧИТАТЕЛИ, АКО ТОЗИ БЛОГ ВИ ХАРЕСВА, МОЖЕ ДА МЕ ПОДКРЕПИТЕ ТУК Generated image

Популярни публикации

АВТОРСКО ПРАВО

Обръщам се към посетителите на блога, ако някоя публикация Ви хареса, споделете я. При копиране, моля, цитирайте автора и източника-http://gbabulkova.blogspot.com

Съдържанието в блога е под закрила на Закона за авторското право. Използването и публикуването на част или цялото съдържание на блога без мое разрешение е забранено.


Мои рисунки