ЛИХВАРЯТ- св. Григорий Нисийски

Животът на люде, които обичат добродетелите и са решили да живеят разумно, е определен от добри закони и предписания, в които мисълта на Законодателя има предвид две главни цели: едната - да забрани непозволеното, а другата - да възбуди ревност към доброто. Лихварю, към тебе е моята реч; който и да си ти, презри обичая да търгашествуваш; бидейки човек, възлюби човеците, а не среброто; противостой, доколкото е възможно, срещу греха! Кажи на любимите ти лихви думите на Йоана Кръстителя: рожби ехидни, отдалечете се от мен; вие сте губители и на тези, които имат пари и на тези които търсят заеми; доставяте кратковременно удоволствие, а след това изпускате отрова за душата; вие заграждате пътя на живота; вие затваряте вратите на царството небесно; за малко време наслаждавате зрението с вида си, утешавате слуха със звъна си, а след това ставате виновници за вечна гибел. Като кажеш това на лихварите, опрости се с излишни придобивки и лихва и като се сдружиш с беднолюбието, "томува, който ти проси, давай" (Мат. 5:42). Заемопросителят, поради бедност, стои пред вратата ти и те моли; вследствие на недоимък той прибягва към тебе богатия, за да му станеш помощник в нуждата. Ти пак вършиш противното: от съюзник ставаш неприятел, защото не само не му съдействуваш да се освободи от налегналата го нужда и да ти възвърне взетото, но умножаваш нещастието на угнетения от мъка, събличаш голия, още повече раняваш наранения, към грижата прибавяш грижа, към скръбта - скръб, защото, който взема пари в заем, при условие да ги върне с лихва, той получава залог за беднота, под форма на благодеяние, и въвежда в дома си пагуба. Животът на лихвоимеца е празен и користолюбив. Той не познава труда на земеделеца, нито пък изкуството на търговеца, а само седи на едно място, кърмейки в дома животните. Той желае всичко за него да расте без оран и сеитба, защото за него плуг е перото, нива - хартията, семе - мастилото, дъжд - времето, сърп - сребролюбието, плодове - лихвите, харман - къщата му, която събира потта на угнетените. На всичко, което принадлежи на другите - той гледа като на свое. Желае на людете нужди и нещастия, за да отидат по неволя при него. Ненавижда онези, които имат всичко достатъчно, и счита за врагове тези, които нямат дълг към него. Лихварю, с какви очи ти поглеждаш към небето? С каква съвест молиш за прошка на греховете си?
Моето слово достатъчно се бори против лихварите и удовлетворително, като на съд, доказа в какво се състои вината на онези, които живеят от лихва. Нека Бог им внуши да се разкаят от това зло!

Няма коментари:

СКЪПИ ЧИТАТЕЛИ, АКО ТОЗИ БЛОГ ВИ ХАРЕСВА, МОЖЕ ДА МЕ ПОДКРЕПИТЕ ТУК Generated image

Популярни публикации

АВТОРСКО ПРАВО

Обръщам се към посетителите на блога, ако някоя публикация Ви хареса, споделете я. При копиране, моля, цитирайте автора и източника-http://gbabulkova.blogspot.com

Съдържанието в блога е под закрила на Закона за авторското право. Използването и публикуването на част или цялото съдържание на блога без мое разрешение е забранено.


Мои рисунки