РАЗКОШЪТ- св. Григорий Нисийски

 Където и да се яви това зло, като някаква болест, то неизбежно влече след себе си и своите лоши последици. Какво влече след себе си разкошът? Склонните да имат разкошна и суетна трапеза наложително се увличат в строеж на великолепни здания, пилеят много средства за поддръжка на обширните си жилища и прахосват пари за тяхната изискана украса. Наред с това суетят се за красотата на леглата, кичейки ги с цветни и пъстри килими; поръчват си твърде скъпи сребърни маси, едни гладко полирани, други пък разкрасени с резба - та едновременно да служат и за насита на гърлото, и за насита на погледа с изображенията си. Нека не оставям без внимание и всичко останало: чашки, триножници, кани, чинии, безчислени видове чаши и ръкомийни съдове; музиканти, хористи, актьори, шутове, певци, певици, танцувачки и остроумци; цяла свита от разпътни момци и безсрамни моми, които взаимно се съблазняват и по нравите си се оприличават на Иродиада - които убиват Йоана, обитаващ във всеки богоподобен и любомъдър дух!
В това време, когато всичко туй става вътре в такъв дом - вън при вратите лежат безчислени Лазаровци: едни покрити с тежки рани, други - с извадени очи, трети - с изгубени крака, а четвърти - жалко пълзят. Те викат за милостиня, но гласът им се заглушава от шума на музиката, от пението на певците и от грохота на силния смях. Ако пък бедните някак си по-силно почукат на вратата, дръзкият вратар на немилостивия господар, като изскочи отнякъде, прогонва ги с тояга, вика безпощадните кучета и с камшик разкървява раните на бедните. Пропъждат се приятелите Христови, за които преди всичко ни говори словото Божие, без да получат ни късче хляб, ни малко гозбица, - освен изобилни обиди и удари. А в дома, където се върши делото на мамона, едни - като препълнени от вода кораби -изхвърлят храната, а други заспиват около масата, на която стоят пълни чаши. Двоен грях бушува в такава къща: единият -преситата и пиянството на самозабравилите се, другият -изгонването на гладните и бедните!
Като същества разумни, нека размислим върху живота си. Времето тече, дните са преходни, всичко се мени, краят ще настъпи, а с него и отговорността на всеки човек за думи и дела пред съдилището на Вечния. Затова блаженият Давид казва: "Кажи ми. Господи, моя край и какво е числото на моите дни, за да зная какъв е векът ми. Ето, Ти си ми дал дни колкото педя и векът ми е като нищо пред Тебе. Наистина пълна суета е всеки човек, който живее" (Пс. 38:5-6). Вникни в тази блага надежда на една мъдра душа и то в царско достойнство! Давид си представя, че е пред Царя на царете и Съдията на съдиите и се загрижва, как да се снабди с прекрасен запас от изпълнени заповеди, за да отиде във вечния живот като готов гражданин. Нека и ние достигнем тоя живот с благодатта на Христа Иисуса -амин.

Няма коментари:

СКЪПИ ЧИТАТЕЛИ, АКО ТОЗИ БЛОГ ВИ ХАРЕСВА, МОЖЕ ДА МЕ ПОДКРЕПИТЕ ТУК Generated image

Популярни публикации

АВТОРСКО ПРАВО

Обръщам се към посетителите на блога, ако някоя публикация Ви хареса, споделете я. При копиране, моля, цитирайте автора и източника-http://gbabulkova.blogspot.com

Съдържанието в блога е под закрила на Закона за авторското право. Използването и публикуването на част или цялото съдържание на блога без мое разрешение е забранено.


Мои рисунки