НАКАЗАНИЯТА- св. Григорий Нисийски

 Наблюдаваш промените на ветровете, а не обръщаш поглед към възкресението; знаеш годишните времена, а оставяш без внимание промяната на живота; искаш от слугата си отчет за делата му, а пренебрегваш властта на Бога; правдата не спазваш, на добродетел не се учиш, към молитвата си нерадив! Това не е свойствено на същество разумно, а на твар, която е извратила разумността в безумие. Не обичаш твърде учителите - с неприятност понасяш наставленията им и се тяготиш от съветите им. Ако ти направят упрек - сърдиш се; ако чуеш строга дума - негодуваш; ако чрез отлъчване ти се затворят вратите на църквата - богохулстваш! Не считай отлъчването като произвол на Епископа - това е отечески закон и древно църковно правило, зачнато във времето на закона и утвърдено във времето на благодатта. Господ наказва, когото обича, бичува всеки син, когото приема"(Евр. 12:6)! Корените на учението не са сладки, но горчиви - впоследствие те раждат плод със сладък сок. Затова, който се занимава с учение, трябва да се труди, а който учи - нужно е да употребява строгост и наказание. Ние те бием не като роб, а те учим като свободен, защото твоят род е от свободната Сара, а не от слугинята Агар. Не ме порицавай по ъглите; не наричай методата на учителството ми груба; не прави участниците в твоето престъпление, съучасници в ругатните ти против мен; не седи в съвета на суетата, за да съдиш Епископа си! Моята душа от това няма да се възмути, като че ли понася нещо ново, ако най-упоритите от ученицити ми негодуват против мене. Свойствено е за човека, непрекъснато от началото до края на живота му, да роптае против властта - началникът въобще е тежък за всички подчинени, а за престъпниците и беззаконниците даже е и ненавистен.
Който забранява греха, той огорчава - в това ме убеждават, освен странични свидетелства, още и свещената история. Кой пастир е бил по-добър от Моисея? Кой е бил като него кротък и снизходителен? Той е бил за народа си всичко: свещеник, истински баща, вожд, хранител, спасител във война, снизходителен съдия, верен пътеводител, доставчик в пустинята без оран и сеитба - при все това възмущавали се от него, че е несправедлив, оскърбявали го, че е вреден, роптаели като пред измамник и разбойник; злословели го като неопитен вожд и лош началник; имало опасност да го лишат дори от свещенство! Толкова много поводи за негодуване предизвиква началството над народа и длъжността на учителя, че даже и братята не пощадили Моисея - Мариам му противоречала, а Аарон го порицавал: бремето на властта извратило чувството на родствена любов и повдигнало против волезаслужилия вожд и най-близките му люде! Всичко това не смутило Моисея - той си останал същия, и не се изменил; враговете му, обаче, предизвикали и понесли от Бога наказание за вината си пред вожда! Сам Господ наш не е ли пожертван като пастир на овци? Не е ли бил разпнат от ненавист към наставленията Му? За какво е отсечена главата на Павла? Защо е виснал Петър на кръста? Какво е предало на различни мъки един след друг Апостолите? Не това ли, че забранявали греха и проповядвали правдата? Всякога приятелите на истината и учителите на правдата се оказват врагове на тези, които изобличават. Ние пък за немилост още не сме претърпели плесница; нито подозираме опасност за тялото си - трябва ли тогава ние, служителите на Разпнатия, да скърбим много? Като баща или майка, аз приемам твоята грубост и дързост!


Няма коментари:

СКЪПИ ЧИТАТЕЛИ, АКО ТОЗИ БЛОГ ВИ ХАРЕСВА, МОЖЕ ДА МЕ ПОДКРЕПИТЕ ТУК Generated image

Популярни публикации

АВТОРСКО ПРАВО

Обръщам се към посетителите на блога, ако някоя публикация Ви хареса, споделете я. При копиране, моля, цитирайте автора и източника-http://gbabulkova.blogspot.com

Съдържанието в блога е под закрила на Закона за авторското право. Използването и публикуването на част или цялото съдържание на блога без мое разрешение е забранено.


Мои рисунки