ПОДВИГЪТ НА СВ. СТЕФАН- св. Григорий Нисийски

 Как прекрасно се нижат едно добро след друго! Какво приятно приемство на радостта! Ето, ние получаваме празник след празник, удоволствие след удоволствие! Вчера Господарят на вселената устрои за нас пиршество - сега пък Неговият подражател. Как го устройва последният, и как първият? Господарят, като се облича заради нас в човешко естество, а слугата - като си съблича човешката плът за Господаря; единият заради нас встъпвайки в пещерата на живота, другият пък излизайки от пещерата заради Него; първият бидейки заради нас повиван в пелени, а вторият бидейки пребиван с камъни заради Него; Бог-разрушавайки смъртта, а човекът - побеждавайки низложената смърт.
Аз мисля, че този подвижник, с борбата си против лукавия враг на човешкия живот, е служил за зрелище на всичкото надземно войнство и за целия небесен сонм. Двете страни имали оръжие един против другиго: виновникът на смъртта заплашвал със смърт, а ученикът на живота - с изповядване на вярата. Кой няма да се удиви пред този нов начин на борба, когато за основание на съждението за истината служели животът и смъртта, когато за доказателство на истината служела смъртта?! Защото проповедникът на тайната вяра и незнаен живот на дело провъзгласил пред човеците истината на своето проповядване. Истината възтържествувала над лъжата и доблест-ният мъж обърнал в бягство всички поборници на лъжата. Служителят на истината търпи клевета от врага на истината, че уж не проповядвал действителна истина, а измислял лъжлива такава. Аз бих казал на дявола: с каква цел ти отправяш тези хитрини против провъзвестника на истината? Ако имаш сили- порази истината, която говори у Стефана; ако е недостъпна тя за твоето лукавство, защо изостряш злоба против съсъда на истината, а оставяш съдържанието?! Не вършат ли същото и кучетата, като гризат камъните, с които ги замерят, а не засягат тези, които ги хвърлят?! Подвижникът на истината се явил победител не само с едно какво да е средство: против разновидната злоба на иудеите той противопоставил различни свои добродетели - с всички видове злини се сражавал и всички побеждавал. Лъжеименната мъдрост на началниците сразил с евангелската мъдрост; страха - със смелост; заплашването - с презрение; озлоблението - с благодеяние; лъжата - с истина. Те се приготвили за убийство, въоръжили се с камъни, изразявайки озлобление с погледи, с Въздишки и скърцане на зъби, а проповедникът ги гледал като братя и ги приветствал като бащи, казвайки "мъже, братя и отци, послушайте"... На подвижника не е било неизвестно, че чрез злобата на убийците той получава благодеяние, понеже противниците, убивайки го с камъни, му сплели венец. За това и той им отмъщава с благословение, просейки от Бога не възмездие за стореното от него, а молейки Го - с каквото се удостоява той, да не бъдат лишени от това и враговете му, които му са съдействали за достигане на блаженство. Не могат людски похвали да прославят подвижника; и целта на неговия подвиг не се състои в достигане на слава от човеци; като надхвърлил целия свят с величието на деянието си и преминал мярката на човешките сили, той с това направил съвършено безсилно всяко хвалебно красноречие. И тъй, неговите подвизи надвишават всяко човешко слово - нека, обаче, неговите деяния ни служат за спасение на душите.

Няма коментари:

СКЪПИ ЧИТАТЕЛИ, АКО ТОЗИ БЛОГ ВИ ХАРЕСВА, МОЖЕ ДА МЕ ПОДКРЕПИТЕ ТУК Generated image

Популярни публикации

АВТОРСКО ПРАВО

Обръщам се към посетителите на блога, ако някоя публикация Ви хареса, споделете я. При копиране, моля, цитирайте автора и източника-http://gbabulkova.blogspot.com

Съдържанието в блога е под закрила на Закона за авторското право. Използването и публикуването на част или цялото съдържание на блога без мое разрешение е забранено.


Мои рисунки