МНОГОБОЖИЕТО- св. Кирил Йерусалимски

Съществува един Бог навсякъде. Който всичко вижда, всичко знае, за всичко промишлява и всичко устройва чрез Христа, понеже: "Всичко чрез Него стана и без Него не стана нито едно от това, което е станало" (Иоан.1:3). Той е обилен и неоскъдващ източник на всяко добро, река от благодеяния, венец и неизтощим извор на светлина, непобедима сила, която всичко нарежда според нуждите ни. Ако всичко създадено и устроено от Бога е непостижимо за нашия разум - можем ли с ума си да познаем самата причина на всичко съществуващо? Апостолът казва: "О, каква бездна богатство, премъдрост и знание у Бога! Колко са непостижими Неговите съдби и неизследими Неговите пътища!"(Римл. 11:33).
Ако Божиите съдби и пътища са непостижими, ако Божието величие и благост са неизказани, как тогава човекът е издялал камък и се осмелил да каже на този камък: "Спаси ме, защото ти си мой Бог!"(Исаия 44:17). Какво заслепление - от такова величие да се смъкнеш в такава низост! Дървото, което е насадено от Бога, което е пораснало от дъжда, което е изгорено от огъня и превърнато в пепел, се провъзгласява за Бог, а истинския Бог се пренебрегва! Лукавото идолослужение е имало много разновидности: вместо на Бога почнали да се кланят на котката, кучето и вълка; вместо на човеколюбивия Бог, поклонили се на людоядния лъв; отдадено било поклонение на змията и дракона - тези подобия на този, който ни е изринал от рая; а забравен и пренебрегнат е бил Насадителят на рая! Срамувам се да говоря, но ще кажа: други пък се кланяли на чесъна. Виното е дадено, за да се весели сърцето на човека - но... поклонили се на Диониса, вместо на Бога! Бог произвел пшеницата, като рекъл: "Да произведе земята злак, трева, що дава семе по свой род и подобие" (Бит. 1:11 ),за да се получи хляб, който укрепява сърцето на човека. Откъде е тогава поклонението на Деметра? И досега от удара на камък с камък произлиза огън - откъде е взет Хефест, творец на огъня?
Откъде е това заблуждение на елините - многобожието? Бог е безплътен. Защо се приписва на т.н. у тях богове прелюбодейство? Ще замълча за превъплъщаването на Зевса в лебед -срамувам се да говоря за прераждането му във вол. Недостойно е за Бога да мучи като вол. У елините има и бог прелюбодеец -и не се срамуват от това: ако е прелюбодей - то нека не се нарича бог. Те разказват и за смъртта, и за паденията, и за поражение от гръм на своите богове. Видиш ли от какво величие, до каква низост са паднали?! Не напразно е слязъл от небето Син Божий, за да излекува тази язва. Не напразно се е въплътил Синът, за да бъде познат Отец. Разбери сега, какво е подтикнало Единородния да напусне дясната- страна на престола и да слезе на земята!

Няма коментари:

СКЪПИ ЧИТАТЕЛИ, АКО ТОЗИ БЛОГ ВИ ХАРЕСВА, МОЖЕ ДА МЕ ПОДКРЕПИТЕ ТУК Generated image

Популярни публикации

АВТОРСКО ПРАВО

Обръщам се към посетителите на блога, ако някоя публикация Ви хареса, споделете я. При копиране, моля, цитирайте автора и източника-http://gbabulkova.blogspot.com

Съдържанието в блога е под закрила на Закона за авторското право. Използването и публикуването на част или цялото съдържание на блога без мое разрешение е забранено.


Мои рисунки