БЛУДНИКЪТ- св. Григорий Нисийски

 Страхотната тръба на апостолското наставление, съобщавайки наистина много и различни правила за благочестие, особено набляга за странене от бездната на срамодействието, като прилага на края и военно предписание: "Избягвайте блудството; всеки грях, що прави човек, е извън тялото, а блудникът против собственото си тяло греши" (1 Кор. 6:18). Ако имаш война с неверието - противостой му; ако врагът те заплашва с коварство - добра е срещу такъв противник засадата; ако клеветата изопва лък - налага се борба лице срещу лице; ако те наранява блуден образ - по-добре е да обърнеш гръб и да избегнеш среща с него, защото прелюбодейството насочва стрелите си в очите! Затова нужно е да се помни заповедта на военоначалника: "Бягайте от блудството!" Блудството е такъв порок, от който трябва да се бяга повече, отколкото от другите.
Вникни с мен в тънкостта на апостолското наставление: "Бягайте от блудството!" Защо? Защото всеки грях, който прави човек, е извън тялото му; блудникът, обаче, греши против собственото си тяло. Блудникът греши не както убиецът, който убива чуждо тяло, но своето запазва; не като сребролюбецът, който вреди на другиго, но себе си пази; блудникът вреди на самия себе си - самопронизва се от стрелата на безчестието! Разбойникът се решава да граби, за да храни тялото си -блудникът пък се загрижва да ограби собствената си плът. Сребролюбецът се разяжда от страст за корист - блудникът пък изкориства чистотата на тялото си. Завистливецът страда от славата на друг - блудникът пък си готви собствено безславие. Има ли нещо по-безчестно от бремето на блудството? Всяко робство на греха е безславно, защото безчести благородството на душата, но блудодейникът е най-безславният роб на греха!
Общественото положение на развратника не е по-малко лошо, отколкото вътрешното му състояние. От него бягат в къщите, отвращават се в събранието; той е оскърбление за общуващите с него, той е предмет на презрение за враговете си, той е позор за роднините си. Него проклинат слугите му, той е скръб за родителите си, той е присмех за домашните си, той е подигравка за съседите си, той се презира при опит за женитба, той е неблагонадежден съпруг. Виждайки, че блудействието е майка на такова множество злини, Павел заповядва победително бягство: бягайте от блудничеството! И тъй, нека отбягваме стрелите, които блудния образ отправя към нас; да затворим очи пред сластолюбието; нека целомъдрието бъде охрана на тялото ни; нека чистотата да се всели във всички негови членове, за да бъде чисто жилище на Св.Дух! Да прибавим и самата присъда, която съдържа страшното определение за развратниците: "Ако някой разори Божия храм, него Бог ще разори; защото Божият храм е свет; а тоя храм сте вие". (1 Кор. 3:17).


Няма коментари:

СКЪПИ ЧИТАТЕЛИ, АКО ТОЗИ БЛОГ ВИ ХАРЕСВА, МОЖЕ ДА МЕ ПОДКРЕПИТЕ ТУК Generated image

Популярни публикации

АВТОРСКО ПРАВО

Обръщам се към посетителите на блога, ако някоя публикация Ви хареса, споделете я. При копиране, моля, цитирайте автора и източника-http://gbabulkova.blogspot.com

Съдържанието в блога е под закрила на Закона за авторското право. Използването и публикуването на част или цялото съдържание на блога без мое разрешение е забранено.


Мои рисунки