ВИСШИЯТ ДОБРОТВОРЕЦ- св. Григорий Нисийски

 Първият извършител на добрите и човеколюбиви дела за нас е сам Бог. Създанието на земята, украсяването на небето, целесъобразните промени на времето, топлината на слънцето, студът в природата от леда и всичко останало в света - Бог произвежда не за Самия Себе Си, защото Той не се нуждае от нищо, а за нас. Той е невидимият земеделец. Който произвежда храна за всички люде. Той е благовременен сеяч и мъдър оросител, защото Той дава семе на земеделеца и праща вода от облаците. Той разпръсва облаците по цялото небе и освобождава слънцето от засенчване, за да разпространи топлината и лъчите му над поникналите посеви и да подготви зрелите класове за жетва. Той е причина и за растежа на лозята, за да приготви своевременно питие за жадните. Той храни за нас разновидни стада, за да имат едни хора обилна храна, други - кожи, трети - вълна, четвърти - облекло и пети - обувки. Видиш ли, че първият любител на добротворството е Бог, Който храни гладния, напоява жадния и облича голия!
Ако пък пожелаеш да узнаеш как Бог се грижи и за притиснатите от болести - послушай! Кой е научил пчелата да прави восък и заедно с него мед? Кой е заставил дърветата на бора, теревинта и дъвката да пускат маслен сок? Кой е направил индийската страна майка на всички сухи и благовонни плодове? Кой е създал маслината, която облекчава телесни болести и недъзи? Кой ни е научил да разпознаваме корените на растенията и да откриваме свойствата, които се крият в тях? Кой е създал лекарското изкуство, което крепи здравето? Кой е изкопал по земята изворите на минералните води, които ни лекуват от простуда, схващане и други болести? Нека благовременно отговорим с думите на Варуха: "Той намери всички пътища на премъдростта и я подари на Своя раб Иакова и на Своя възлюбен Израиля" (Вар. 3:36). Той е изобретател на всички изкусни работи, от които едни се извършват с или без помоща на огъня, други - с помоща на водата и безчислените още придобивки на занаятите, за да бъдат напълно удовлетворени всички нужди на живота. По такъв начин първият изобретател на благотворителността е Бог - богатият и едновременно състрадателен подател на всичко нужно за нас!
Ние, които от всяка буква на Светото Писание се наставляваме да съревнуваме на нашия Господ и Създател, доколкото е достъпно за смъртния да подражава на Блажения и Безсмъртния, всичко използваме за собствена наслада: едно отделяме за личния си живот, друго скътваме за нашите наследници, а за нещастните нито дума, а за бедните пък никаква добра грижа - о, немилостиво сърце!


Няма коментари:

СКЪПИ ЧИТАТЕЛИ, АКО ТОЗИ БЛОГ ВИ ХАРЕСВА, МОЖЕ ДА МЕ ПОДКРЕПИТЕ ТУК Generated image

Популярни публикации

АВТОРСКО ПРАВО

Обръщам се към посетителите на блога, ако някоя публикация Ви хареса, споделете я. При копиране, моля, цитирайте автора и източника-http://gbabulkova.blogspot.com

Съдържанието в блога е под закрила на Закона за авторското право. Използването и публикуването на част или цялото съдържание на блога без мое разрешение е забранено.


Мои рисунки