СИЛА И ПРЕМЪДРОСТ- св. Григорий Нисийски

 Апостолът казва: "Христос е Божия сила и Божия премъдрост (1Кор. 1:24). Тези думи ни разкриват преди всичко боголепните понятия, с които се характеризира името Христос и които правят това име за нас дълбокочтимо. Понеже всяка твар, позната чрез опита или недостъпна за разума, от Христа е получила битие и чрез Него е произлязла, за да се определи явлението на Христа, чрез Когото всичко е сътворено, нужно е със силата да се съедини и премъдростта. Съчетанието на тези две понятия - сила и премъдрост, ни дава да разберем, че великите и неизразими чудеса във всемира не биха били възможни, ако премъдростта предварително не би обмислила тяхното произхождение, и ако силата, която осъществява мислите на дело, не би съпровождала премъдростта за осъществяване на дело замисленото от нея. Значението на името Христос се открива за нас в две разделни понятия: премъдрост и сила. Когато спрем очи върху величието на вселената и чрез размисъл върху творението идваме до неизразимо удивление - тогава ние откриваме неизречената сила на Христа; когато пък се размислим върху въпроса, че всичко съществуващо в света не е имало по-рано живот, че многообразното естество на всички живи твари е осъществено чрез Божественото мановение - тогава ние се уверяваме, че наистина Христос е непостижима премъдрост!
Молещият се вика към Господа; към Него е обърнато окото на душата му; Него той привлича с молитвата си. По такъв начин, който отправя поглед към силата, а силата е Христос, той чрез силата се утвърждава във вътрешния човек, както говори Апостолът (Еф. 3:16); а който пък се обръща за помощ към премъдростта - под която пак се разбира Христос - става премъдър, както гласи книгата Притчи: "Защото Господ дава мъдрост; от устата Му иде знание и разум" (Притч. 2:6). И тъй, именуващият се с името на Христа, Който е сила и премъдрост, длъжен е също така, съобразно тези наименования, да прояви в себе си сила, която да порази греха и да роди премъдрост, която да избира доброто в живота. Ако проявим и осъществим в живота си премъдрост и сила - първата като избор на добродетели, а втората като средство за утвърждаване в това, което разумно сме избрали, ние ще достигнем съвършенството на живота, което се постига при помощта на силата и премъдростта. Пътят на истинското съвършенство не познава граници - истинското съвършенство се състои в това: растежът в доброто да не знае край!


Няма коментари:

СКЪПИ ЧИТАТЕЛИ, АКО ТОЗИ БЛОГ ВИ ХАРЕСВА, МОЖЕ ДА МЕ ПОДКРЕПИТЕ ТУК Generated image

Популярни публикации

АВТОРСКО ПРАВО

Обръщам се към посетителите на блога, ако някоя публикация Ви хареса, споделете я. При копиране, моля, цитирайте автора и източника-http://gbabulkova.blogspot.com

Съдържанието в блога е под закрила на Закона за авторското право. Използването и публикуването на част или цялото съдържание на блога без мое разрешение е забранено.


Мои рисунки