КАК ДА СЕ УСЪРШЕНСТВУВАМЕ- св. Григорий Нисийски

 Мисля, че онзи, който се разсейва за много неща не може да бъде съвършен по душа. Струва ми се, тази мисъл по-ясно може да се докаже с пример. Да допуснем, че водата, изтичайки от извора, случайно се разделя на различни потоци. До когато тече по този начин, тя няма да принесе никаква полза за нуждите на земеделието, защото при разливане на водата в много потоци, във всеки един от тях ще остане по-малко вода и тя, по своята незначителност, ще стане застояла и безполезна. Ако пък някой съедини всички безпорядъчно течащи потоци и разливащата се дотогава по много места вода събере в едно корито, той може да употреби събраната и канализирана вода с грамадна полза за живота. Струва ми се, че същото става и с човешкия дух - ако постоянно се разточава и разсейва към това, що е предмет само на чувствата, той се лишава от необходимата сила за достигане истинското благо; ако пък се отрече от всичко и се съсредоточи в себе си - той, събран и неразсеян, ще се стреми към свойствената за природата му дейност и няма да срещне никакво препятствие в стремежа си да се възвисява в духовното и да достигне съществената истина на битието!
Вмъкнатата във водопровода вода, като срещне препятствие, нямайки място къде да се разлее, от силния напор се изкачва нагоре - и това става въпреки свойството на водата да се стреми надолу. Така е и с човешкия дух - ако той прегърне въздържанието като някакъв канал на живота, то ще го обгражда от всяка страна и няма да му даде възможност да се разсейва, но по характера на движението ще го насочва нагоре, копнейки за върховните блага. Който е получил от Твореца подвижно към съвършенство естество, той не може да се спре на едно място или пък да се разсейва; ако постави преграда на движението си към суетни предмети, неговият стремеж не може да цели нищо друго, освен истината, защото той е независим от всичко, което е неприлично за човека. Пътникът пред пътешествие, или на кръстопът, избира най-верния път за определеното място и се отклонява от другите пътища, които биха му причинили заблуда и страдание; така и нашият разум ще открие смисъла на живота и ще познае Виновника на всебитието, когато възприеме въздържанието и се откаже от суетните неща в този свят. Както по природа за човека е невъзможно с двете си ръце да упражнява два различни занаята - например, земеделието и мореплаването, така също и за душата невъзможно е да се раздвои в служба на двама господари: Бога и мамона. Нейното естество ѝ подсказва само едно служение: Богу!


Няма коментари:

СКЪПИ ЧИТАТЕЛИ, АКО ТОЗИ БЛОГ ВИ ХАРЕСВА, МОЖЕ ДА МЕ ПОДКРЕПИТЕ ТУК Generated image

Популярни публикации

АВТОРСКО ПРАВО

Обръщам се към посетителите на блога, ако някоя публикация Ви хареса, споделете я. При копиране, моля, цитирайте автора и източника-http://gbabulkova.blogspot.com

Съдържанието в блога е под закрила на Закона за авторското право. Използването и публикуването на част или цялото съдържание на блога без мое разрешение е забранено.


Мои рисунки