РАЗУМЪТ- св. Григорий Нисийски

 Разумът е наистина божествено и свещено дело, превъзходна придобивка, произлязла не отнякъде си, но със самата природа на човека съединена, като скъпоценен дар, вложен в него от Твореца. Затова се казва, че човекът е сътворен по подобие на Бога - с разума си човекът се отличава от останалите животни и с това особено богоподобно преимущество се характеризира, макар да има много нещо общо с животните. Съставът на цялото тяло и формите на очите, външният вид и всички вътрешности, не дават особено преимущество на човека -доколкото наблюдаваме всичко това имат обитателите на земята и във водата, летящите във въздуха и въобще всички животни. Разумът прави човека властелин над всичко и служи за признак на нашето щастие. Това, което Бог притежава изобилно, от него ни е подарил в малка мяра, за да устремим преди всичко взора си в Него, и да познаем Разума, Който подава разум и да служим на Този, Който така прекрасно ни е украсил със собственото Си съвършенство!
Бидейки слаби по тяло, ние посредством разума ставаме по-силни от силните - всичко поробваме на себе си и го заставяме да служи на нуждите ни. Така ние укротяваме воловете, поставяме им ярем и с рало обработваме земята; и буйният кон чрез юздата правим кротък и послушен; и ленивият осел чрез пръчката става по-бърз; и упоритите мулета принуждаваме да теглят каруци и да пренасят тежести; и грамадните по тяло слонове и високи камили удобно приспособяваме за съответни нужди. Ние преплуваме и водната дълбина - на малко дърво, с помощта на мореплавателното изкуство, ние преминаваме неизмерими морета; ако нямаме указател за морския път, при изгубена за окото суша, ние безопасно насочваме своето пътуване по небесните знаци - звездата ръководи и мореплавателя, както някога и влъхвите. За разума са открити: ширината и очертанието на небето, и множеството на звездите, и величината на всяка една, и разстоянието и промените на луната, и какво става със слънцето, когато понякога за кратко скрива лъчите си! Ние разсъждаваме дори и за причините относно земетресенията - защо земята, като загуби естествената си устойчивост, и сама се вълнува и разтърсва всичко живо и всичко, което е над нея?! Наблюдавайки признаците на времето, ние предвиждаме суша, или предсказваме дъжд. Вниквайки чрез разума в произведенията на земята, ние изследваме свойствата на растенията и откриваме: едни полезни за лекуване на рани, други способни да освободят страдащите от безсъница, трети церителни за болки на черния дроб, а четвърти, които могат да премахнат възпаление на далака.
Няма да говоря за науките, ще замълча за изкуствата - едни необходими, а други служещи за всякакви удоволствия; не ще спомена и за разновидните области на занаятите. Такова животно е човекът: мъдро, способно за творчество, за труд, надарено с памет, което вижда и около себе си и надалеч, обаче, увличайки се от разнообразни удоволствия и различни страсти, остава най-важното без внимание - истинския живот и собственото си спасение!



Няма коментари:

СКЪПИ ЧИТАТЕЛИ, АКО ТОЗИ БЛОГ ВИ ХАРЕСВА, МОЖЕ ДА МЕ ПОДКРЕПИТЕ ТУК Generated image

Популярни публикации

АВТОРСКО ПРАВО

Обръщам се към посетителите на блога, ако някоя публикация Ви хареса, споделете я. При копиране, моля, цитирайте автора и източника-http://gbabulkova.blogspot.com

Съдържанието в блога е под закрила на Закона за авторското право. Използването и публикуването на част или цялото съдържание на блога без мое разрешение е забранено.


Мои рисунки