ЗЛОРЕЧИЕТО И ЗЛОРЕЧИВИТЕ- св. Ефрем Сирин

 Блажен и преблажен е онзи, който не е повредил езика си чрез злословие против ближните, който чрез езика си не е осквернил сърцето си и който не се наслаждава от злоречие против другите, а се противопоставя на тази страст! Който не злослови другите, той е запазил себе си безукорен; такъв човек не среща спънки, и съвестта му е чиста. Който отбягва духа на злоречието, той се е запазил от сближение със зли хора и е победил пълчища бесове. Който не е придобил езика на злоречието - той е спечелил съкровище некрадимо. Който не е склонен към злословия за другите - той избягва братоубийството, и такъв човек не може да бъде злословен от другите. Който отбягва общение със злоречивите - той ще се въдвори между ангелите. Който не е осквернил уши и език с лоши думи - такъв е изпълнен с лекарството на любовта. Който не осквернява устата си със злоречие - такъв благоухае с плодовете на Светия Дух: затова наистина блажен, пак ще кажа, преблажен е онзи, който е запазил себе си от злоречие.
Който се наслаждава от злоречие над другите, той ясно показва, че сам е заробен от това, за което злослови другите. Защото, който злослови другиго, такъв осъжда сам себе си: той е плътски човек, оплетен в мрежата на света! В злоречивия човек всичко има: и клеветничество, и ненавист, и подслушване -затова той се третира като братоубиец, безжалостен и немилосърден. Който, обаче, всякога има в себе си страх Божий и у когото сърцето е чисто - той не обича да злослови другите, не се наслаждава на чужди тайни и не намира успокоение в падението на другите. Който се е научил на злоречие, трябва да се изкупи в сълзи и плач, защото няма друго нещо по-ненавистно от клюката. Не затова ли и свети апостол Павел, като запрещава порочните дела, причислява към тези които ги вършат, и злоречивия, като казва:"... нито хулители, нито грабители няма да наследят царството Божие“? (Кор. 6:10).


Няма коментари:

СКЪПИ ЧИТАТЕЛИ, АКО ТОЗИ БЛОГ ВИ ХАРЕСВА, МОЖЕ ДА МЕ ПОДКРЕПИТЕ ТУК Generated image

Популярни публикации

АВТОРСКО ПРАВО

Обръщам се към посетителите на блога, ако някоя публикация Ви хареса, споделете я. При копиране, моля, цитирайте автора и източника-http://gbabulkova.blogspot.com

Съдържанието в блога е под закрила на Закона за авторското право. Използването и публикуването на част или цялото съдържание на блога без мое разрешение е забранено.


Мои рисунки