ОСЕМТЕ СТРАСТИ- св. Ефрем Сирин

 Знайте чеда, че съществуват осем страсти, от които произлиза всичко лошо по земята: чревоугодие, блудство, сребролюбие, гняв, гордост, отчаяние, тщестлавие и суета - те са във война с всеки човешки дух. Който иска да победи чревоугодието, нека възлюби въздържанието - нека има страх Божий, и ще успее. Който желае да се освободи от блудството, нека обикне целомъдрието, да избягва изкушенията на плътта, да размишлява за смъртта и присъдата, и ще победи. Който иска да отбегне сребролюбието- нека прегърне безсребреничеството, да се откаже от ламтеж за съкровища и да не бъде разточителен - и той ще има победа. Който не иска да служи на гнева - нека възприеме кротостта, да стане великодушен и да си спомни думите на Христа, речени на Голгота: "Отче, прости им, понеже не знаят, що правят" (Лука 23:34). Който желае да не бъде горд-нека стане смирен: никога и за нищо да не поставя себе си над другите - нито пък да слави и сочи делата си. Който не иска да стане жертва на отчаянието - нека се сближи с надеждата: тя пресича излишните сълзи и разпръсква мрака от очи и душа -отчаянието е път към пропаст. Който се стреми да не робува на тщестлавието - нека отбягва хвалбите, почестите, кичливите дрехи, първите места, излишните внимания, людската угодливост: и вместо тях да търси кротост, смирение, покаяние, безвестност, и да се мисли, че е най-грешен от всички люде. И от суетата има освобождение - нека я сразим със сърдечна молитва към Бога; с постоянен труд над земята; с непрекъснато усърдие към духовен възход: там, където животът е молитва, труд и съвършенство - там суетата не живее и другите седем страсти нямат жилище в него!
Старайте се, чеда, да бъдете чистосърдечни в живота и искрени към хората; не дръжте едно на сърце, а друго на език -такова поведение е и лукаво, и коварно. Не лъжете за нищо; не злопаметствувайте към никого; не отдавайте зло за зло никому- всичко това е внушение на лукавия. Напротив: бъдете правдолюбиви, никого не преследвайте, на никого не отмъщавайте -това е угодно Богу. Никога не допускайте да ви завладее завистта - тя е смъртна примка на злия. Вратите на своите домове никога не затваряйте за бедни и странници, защото с каквато мярка мерите, със същата ще ви се отмери. Не пийте вино до опиване - иначе сърцето ви ще се оплъти и вие ще станете роби на много злини. Посещавайте болните и нещастните, за да посети Бог и вас. Не се отдавайте много на съня, за да не попаднете като птица в капан. Не говорете много и излишно, за да не преминете истината. С все сила здраво дръжте юздата на езика и стомаха. И най-често си спомняйте за смъртта и гроба, за съда и геената!


Няма коментари:

СКЪПИ ЧИТАТЕЛИ, АКО ТОЗИ БЛОГ ВИ ХАРЕСВА, МОЖЕ ДА МЕ ПОДКРЕПИТЕ ТУК Generated image

Популярни публикации

АВТОРСКО ПРАВО

Обръщам се към посетителите на блога, ако някоя публикация Ви хареса, споделете я. При копиране, моля, цитирайте автора и източника-http://gbabulkova.blogspot.com

Съдържанието в блога е под закрила на Закона за авторското право. Използването и публикуването на част или цялото съдържание на блога без мое разрешение е забранено.


Мои рисунки