ПАЗИ ОЧИТЕ И ЕЗИКА СИ! - св. Ефрем Сирин

 Писано е: "Когато градиш нова къща, направи около покрива си ограда!" (Втор. 22:8). Така и лицето на човека се нуждае от оградата на скромността, за да не се подхлъзне вътрешно и падне духовно. Ако мъдрият Давид така усърдно е пазил очите си и пак попаднал в грях - то може ли да остане невинен онзи, който с очите си блуждае навсякъде? Нека ни служи за пример Иов, чиито очи са били така целомъдрени, както и сърцето му. Заповядано е: "Когато видиш вола на брата си, или овцата му загубени, не ги оставяй, а ги закарай на брата си" (Втор. 22:1). Ако ли пък загива самият им господар - дълг се налага на добродетелните да проявят голяма грижа за него. Ако Всевишният се е погрижил в закона за живота на безсловестното теле, то колко повече се грижи Той за нашия разум, за нашата воля, изобщо за душата ни, която е по-скъпа от всичко; и особено, когато тя духовно блуждае и губи достойнството си? Ако видиш осел, паднал на пътя, макар и да принадлежи на врага ти, вдигни го! Ако ли пък не товарното животно, а самият човек е паднал в невидима яма - могат ли пред тази картина да останат равнодушни праведните? Ако ли пък подобно на свещеника и левита те биха минали покрай него. Господ би им посочил за образец самарянина, който превързал раните на нападнатия от разбойници, качил го на добичето си и го настанил в страноприемницата. Благословен бъди Ти, Господи, Който милостиво си слязал при нараненото човечество!
На друго място е речено: "Ако стопанин има вол бодлив, и не го държи вързан, и убие някого - волът да бъде пребит с камъни, а стопанинът да се предаде на смърт" (Изх. 21:29). Праведникът ще остави ли без внимание похитителя, който пробожда цял ден мнозина? Волът има два рога - алчният за богатство седемдесет и седем! Горко на вола охранен, който похищава и изпояжда труда на изтощените волове! Благословен да бъде угоеният Телец, Който слезе от небесата и биде заклан в жертва за другите. Боде ближния си лихварят, завистникът, свадливецът, но повече от всички цял ден боде слушателите си клюкарят. Ако волът, който е нанесъл смърт на един човек, се пребива с камъни заедно с господаря му - то как може да бъде оправдан дръзкия език, който с думите си нанася смъртни рани на мнозина?! Направи го Господи, ученик на Твоята истина и го впрегни да оре нивата на правдата под Твоя ярем! Речено е на старите: "Ако някой изкопае трап, нека го покрие, за да не падне някой и умре" (Изх. 21:33). Всяка дума на неверника и на бързата уста прилича на скрита яма. Ако Бог повелява да се закрива изкопаната яма - толкова повече е нужно да се затваря злоречивата уста, която води не към яма, а към геената. Писано е: "Който удари баща си, или майка си, да бъде предаден на смърт" (Изх. 21:16). Ако този, който се противи на земните си родители, търпи такава страшна смърт, то колко по-тежко наказание заслужават онези, които дръзко с уста и дела хулят и унижават добрия си небесен Баща!


Няма коментари:

СКЪПИ ЧИТАТЕЛИ, АКО ТОЗИ БЛОГ ВИ ХАРЕСВА, МОЖЕ ДА МЕ ПОДКРЕПИТЕ ТУК Generated image

Популярни публикации

АВТОРСКО ПРАВО

Обръщам се към посетителите на блога, ако някоя публикация Ви хареса, споделете я. При копиране, моля, цитирайте автора и източника-http://gbabulkova.blogspot.com

Съдържанието в блога е под закрила на Закона за авторското право. Използването и публикуването на част или цялото съдържание на блога без мое разрешение е забранено.


Мои рисунки