ПЛАЧ НАД ЖИВОТА- св. Ефрем Сирин

Време е вече да се потрудим, за да придобием вечния живот и безкрайна слава, защото след този живот следва смърт и след земната слава върви срам. Мнозина за кратко са били силни и като псета са смъкнати в ада - съдии са осъдени от подсъдими; богати накрая са обеднели; мъдри изведнъж са обезумели; силни станали немощни; здрави изпаднали в недъзи: нищо не е постоянно в хората, защото няма нищо свято в света! Децата безчестят родителите си; бащите завиждат на децата си; жени напущат мъжете си; мъже не пазят вярност към жените си; юноши говорят лошо за старци; стари възстават против младежи. Не може да се довериш никому за нищо - не можеш да разчиташ дори на брата си. Ако заговориш спокойно и мирно - и в това се подозира вражда. Насажда се в нас завист и злоба, коварство и мъст, във всичко се шири ненаситност. Никой не си спомня за дълг и Бог - никой не мисли и не очаква смърт и присъда след този временен живот. От това се е увеличило злото в света, та се унижава чрез нас и чрез делата ни Бог. Бог ни дал разум и съвест, за да избираме и вършим доброто, а ние чрез тях засилваме злото; Бог ни снабдил със сила и блага, за да помогнем на немощните, а ние чрез нея отнемаме и това, което имат бедните; връчил ни власт, за да началстваме и възпираме онези, които правят насилие, а ние я използваме за притеснение на беззащитните. Няма прав път в живота, няма праведен съд между хората - любовта е охладняла, ненавистта е умножена, добродетелта е унизена, лицемерието е в чест, от смирението се гнусят, гордостта предпочитат: оскъдна е истината в живота - лъжата е покрила земята!
Бог е сътворил човека свободен - почел го с ум и мъдрост: поставил пред очите му живот и смърт, та ако пожелае да се движи в пътя на разумната свобода, да живее мирно и вечно -ако ли пък тръгне по лошо пожелание в пътеките на смъртта, да умре и се мъчи вечно. Това, което е в зависимост от природата, не подлежи на чест или наказание - никой никога не е бил обвинен за това, че е бил бял или черен, висок или нисък, защото това не е по наша воля; но в наша власт са доброто или злото, честта или наказанието, понеже те са следствие на добра или лоша воля. О, неизмерима е дълбочината на Божията доброта и дълготърпение! Въпреки всички злини, които се вършат. Бог търпи и не отмъщава - и това става, не защото не може да разкрие гнева Си и да ни накаже за всяко зло веднага, а защото, като Баща, носи болка на сърце за чедата Си, чака тяхното вразумение и простира все по-нашироко милостта Си, та чрез нея да се посрамим като блудния син в чуждата страна и спокойно да се завърнем в дома на Отца си.



Няма коментари:

СКЪПИ ЧИТАТЕЛИ, АКО ТОЗИ БЛОГ ВИ ХАРЕСВА, МОЖЕ ДА МЕ ПОДКРЕПИТЕ ТУК Generated image

Популярни публикации

АВТОРСКО ПРАВО

Обръщам се към посетителите на блога, ако някоя публикация Ви хареса, споделете я. При копиране, моля, цитирайте автора и източника-http://gbabulkova.blogspot.com

Съдържанието в блога е под закрила на Закона за авторското право. Използването и публикуването на част или цялото съдържание на блога без мое разрешение е забранено.


Мои рисунки