РАЗМИСЪЛ ПРИ ГРОБА- св. Ефрем Сирин

 Запитах веднъж правдата: "Чий е този гроб? Какъв е човекът, положен в него? Никой не ми обясни това". Правдата ми даде следния отговор: "Тук е погребан славен цар; ела и виж неговото унижение; до него пък лежи бедняк - и те в нищо не се различават". Пристъпих към вратата на гроба и първо видях бедния - прострян е той на земята и обезобразен е черепът му; тялото му е обвито в паяжина и почива в прах; зъбите му не са покрити с кожа; устата му пълна с пръст; костите му оголени от плът; всичко е само прах и тление! Виждайки нищия в такова дълбоко унижение - помислих си и рекох: невъзможно е владетелят на народите да бъде така унижен! Както на земята той е превъзнесен над бедняка - така и тялото му тук, в гроба, ще бъде по-славно, отколкото тялото на роба. Обаче, и него, вместо горделива слава, го покрива мерзост и забрава; и тялото му не стои на престола на величието - а в общия прах; от черепа му вместо благовоние излиза смрад и в замяна на всички скъпоценни украси, в гробницата видях само гной! Тогава въздъхнах и казах: уви - колко ниско пада всяко величие; какво страшно унижение очаква всяка слава; колко жалък е краят на всяко богатство; как завършва всяка суета на земята? Цар ли е някой или роб; учен или прост; богат или беден - в гроба никой от тях не стои над другиго.
Затова, човече, не разчитай на богатство и власт, на мъдрост и слава - всичко тук ще остане; не се надявай на нищо свое - нищо не ще те последва в шеола/ада/! Видях аз как алчният шеол се пълни - и всякога пак е празен: колкото по-голямо число мъртъвци в него влизат, толкова по-широка става неговата уста... Там лежат неизчислими хиляди богати и бедни люде; тихо почиват те в гробницата; няма у тях зрение, глас и чувства; нищо не е в сила да ги раздвижи. Силните не могат с нищо да се проявят; гордите не могат да се издигнат; за сластолюбците няма удоволствие; користолюбците пък не познават съкровища.
В гроба царят и златото стоят един до друг - там е и богатият и съкровището му: нищо никому, обаче не принася никаква полза. Лежи в гроба и грешникът - с него е непревдата му, която е свидетелство за геената; в гроба почива и праведникът - при него са и страданията му, които го водят в рая; лежи там и беднякът с милостините си, и го очаква царство; на същото място е и безверникът - там е и неговият срам, който го кара на съд! Внимателно се вгледах във всички кости, за да различа някои от тях с нещо от други - всички са еднакъв прах и общо тление: не открих хубостта на красивите; не видях славата на суетните; изпарено е могъществото на властолюбците; съкровищата на богатите са пепел; любителите на забавите почиват в гной; поклонниците на блясъка са унищожени; мъдростта на учените отсъствува - всичко е кости и смрад, пепел и тление! Преминах гроба, надзърнах зад него и се приобщих с вечната тайна на вековете - човек е зърно, което гние в земята, за да се роди плод: да бъдем в живота зърна пшеница, за да се роди плод за вечна радост.

Няма коментари:

СКЪПИ ЧИТАТЕЛИ, АКО ТОЗИ БЛОГ ВИ ХАРЕСВА, МОЖЕ ДА МЕ ПОДКРЕПИТЕ ТУК Generated image

Популярни публикации

АВТОРСКО ПРАВО

Обръщам се към посетителите на блога, ако някоя публикация Ви хареса, споделете я. При копиране, моля, цитирайте автора и източника-http://gbabulkova.blogspot.com

Съдържанието в блога е под закрила на Закона за авторското право. Използването и публикуването на част или цялото съдържание на блога без мое разрешение е забранено.


Мои рисунки