СУЕТАТА- св. Ефрем Сирин

 Подвизавайте се вие, които сте оставили суетата на живота и всичко скоропреходно в него - не обръщайте сърцето си отново към мира. Богатството преминава; славата изчезва; красотата увяхва; всичко се изменя и изчезва като дим, преминава като сянка и се изтрива като сън. Затова Соломон е казал: "Суета на суетите, всичко е суета" (Екл. 1:2). Умно е казал и Давид: "Наистина, човек ходи като привидение; напразно се лута, събира и не знае, кому ще се падне то" (Пс. 38:7). Действително всички се лутат, всички се тревожат, всички се вълнуват, които събират и трупат в съкровищницата онова, което скоро загива и което е невъзможно да вземат със себе си. Наистина, всички които обичат шума на настоящия живот се лутат. Защото всичко ще оставим на земята - и както голи сме се родили, такива и ще се отправим към престола на страшния Съдия. Като оставим всички събрани от нас богатства - голи, жалки, унили, мрачни, съкрушени, унижени, посрамени, треперещи, смутени, със забит в земята поглед и покрито от срам лице, ние ще се явим на съд! Ще застанем пред онзи велик съд - съд страшен, нелицеприятен, неподкупен: непостижимо за нас съдилище, където треперят ангелите; където са поставени престолите; където се четат книгите на делата; където е реката на неугасимия огън; където е немилостивия червей; където е непроницаем мрак; където е студения тартар; където има немлъкващи стенания и скърцане на зъби; където сълзите не престават; където въздишките не прекъсват; където плачът е безутешен; където не е място за смях, но за ридание; където не е място за възклицание, но за трепет; където не е място за радост, но за въздишки; където не е място за развлечение, но за съд и правда!

Къде са тук: родителите, братята, отците, майката, другаря, съседа? Къде са: властта на царете, разкошът на князете, гордостта на съдиите, робите на първенците? Къде са: скъпоценните дрехи, елегантните обувки, копринените платове, тлъстите гозби, излишното злато, дрънкането на сребро? Къде са: изобилните вина, красивите коне, обширните паркове, величествените къщи, непрестанните наслади, събраните съкровища? Къде са: които презираха бедните, които се мислеха за безсмъртни, които укоряваха нищите, които пренебрегваха хоровете, виното и разкошът, тълпата и гуляите? Къде са: които всякога усмиваха благочестивите; които винаги притесняваха робите и робините; които се гнусяха от богочестието; и които не признаваха страх пред Бога?!
Нека не бъдем в сонма на безразсъдните и да не застанем вляво от Съдията! Докато е време да изпреварим края на живота си със сърдечно покаяние, и да издигнем умолително ръце към Онзи, Който може да ни спаси, с думите: "Христе Иисусе, спаси ни, загиваме"!


Няма коментари:

СКЪПИ ЧИТАТЕЛИ, АКО ТОЗИ БЛОГ ВИ ХАРЕСВА, МОЖЕ ДА МЕ ПОДКРЕПИТЕ ТУК Generated image

Популярни публикации

АВТОРСКО ПРАВО

Обръщам се към посетителите на блога, ако някоя публикация Ви хареса, споделете я. При копиране, моля, цитирайте автора и източника-http://gbabulkova.blogspot.com

Съдържанието в блога е под закрила на Закона за авторското право. Използването и публикуването на част или цялото съдържание на блога без мое разрешение е забранено.


Мои рисунки