НЕПОСТОЯНСТВОТО НА ЧОВЕШКАТА ВОЛЯ- св. Ефрем Сирин

 Господи, бъди милостив към нашето зловоление - то е причина за всички наши бедствия. Неговите размисли са тайни скърби на душата, неговите пък дела - явни болки за човека. От него е произлязло първото нарушение на заповедта, което е породило всички грехове в миналото, в настоящето и за бъдещето. Ти, Господи на чистотата, очисти нашата свобода - сама по себе си тя е мътен извор. Удивлявам се на свободата на човешката воля! Тя е силна - но и сразена; тя е господарка - но и робиня; има възможност да побеждава - но обича да отстъпва; макар и да е свободна - тя се отдава на робство; нещо повече - като пленница собственоръчно подписва робството си! Нашата воля много лесно се поврежда. Човек желае да вложи съкровището си на небето, обаче, завистникът на всяко добро го смущава и отклонява от това - и той често отстъпва. В когото любовта не е чиста - той губи здравия смисъл на живота; неговото добротворство се поддържа само с похвала, както росата крепи цветето; срещне ли неодобрение - добротворството му клюмва, както трева от зной, и вехне от палещия лъх на хулата. Хвала на Твоята воля. Господи! Тя непрестанно очаква нашето покаяние и желае нашето спасение.
Нека да бъде благословена паметта на всички праведници, които останали твърди и неизменни във вярата и делата си. Те не се изменяли както луната в своето движение, но се уподобявали на слънцето, което всякога дава еднаква светлина. Техните духове не са били като летни дъждовни потоци, които внезапно се напълват и изведнъж изсъхват. Вълни от всякакъв вид изкушения хищно се насочвали към праведниците - те, обаче, си оставали здрави и неотстъпни. И славата не ги е примамвала -нито пък хулата ги е довеждала до изнемога. Всякога и във всичко били еднакви - никога не се е губело благоуханието на високите им добродетели. Всеки техен помисъл издавал благоуханието на любовта. Добрият търговец обилно пръска благоуханията на ароматите си - така и Бог прославя делата на праведниците Си: по техния път вървят учениците им. Нека бъде благословен Праведния, Който ги е наградил с венците на победата!
Нека разгледаме и размислим кое е по-добро: света ли да спечелим, или Бога да придобием? Да станем наследство на Бога, за да Го онаследим и ние. Човекът, както и Творецът, са възвисени и стоят над всичко - ако не придобием душата си и Бога, то и цял свят да спечелим, загубили сме сами себе си.
Трудът за тялото е оръжие за поддържане на здравето и преодоляване на леността - при това състояние душата е бдителна, като се краси с добродетели и побеждава страсти. Нека се трудим - но преди всичко да придобием Бога, защото който Го е придобил, той е придобил всичко! Да бъде благословена неизменната Му воля!


Няма коментари:

СКЪПИ ЧИТАТЕЛИ, АКО ТОЗИ БЛОГ ВИ ХАРЕСВА, МОЖЕ ДА МЕ ПОДКРЕПИТЕ ТУК Generated image

Популярни публикации

АВТОРСКО ПРАВО

Обръщам се към посетителите на блога, ако някоя публикация Ви хареса, споделете я. При копиране, моля, цитирайте автора и източника-http://gbabulkova.blogspot.com

Съдържанието в блога е под закрила на Закона за авторското право. Използването и публикуването на част или цялото съдържание на блога без мое разрешение е забранено.


Мои рисунки