ПЕТДЕСЕТНИЦА- св. Григорий Богослов

 Нека духовно размислим за празника, та духовно и да го празнуваме. У всеки има начин на честване - начинът в служителя на Христа е словото, което напълно отговаря на деня. Никоя красота не радва любителя на хубавото така, както духовното празнуване радва любителя на празниците. Празнува и иудеинът - но по буква, защото той, гонейки телесния закон, духовния не постига. Празнува и елинът - но телесно, прилично на неговите богове и демони. Празнуваме и ние, но празнуваме, както е угодно на Духа: а угодното Нему е това, което в слово и дело е прилично на тържеството. Да се празнува - за нас значи да се придобиват блага за душата, блага постоянни и вечно притежавани, а не преходни и тленни, които малко наслаждават духа, а повече му вредят и го разтляват. Достатъчно е за тялото неговата злоба! Нужно ли е в пожара да се хвърля запалително вещество? Разумно ли е да се дава на звяра възбудителна храна? Затова длъжни сме да празнуваме духовно!
Ние честваме Петдесетница: слизането на Дух Светий, завършек на обетованието, изпълнение на надеждата - тайнство дивно, и велико, и досточтимо! Светият Дух всякога е бил и ще бъде - Той не започнал и няма да завърши битието Си, понеже всякога с Отца и Сина се роди и числи: защото несъобразно би било за Отца някак си да бъде без Сина, както пък и на Сина без Духа - противното би било безславно за съществото на Бога, би било изменение на единството и липса на пълно съвършенство. И тъй. Духът всякога е бил приемащ, а не приеман; извършващ, а не извършван; изпълняващ, а не изпълняван; освещаваш, а не освещаван; привеждащ към обожаване, а не водим към обожаване. Духът е всякога един и същ Сам за Себе Си и за Онзи, с Които се числи - Той е невидим, невместим, неизменяем, няма качества, количество и вид, не се включва във времето; Той е неосезаем, самодвижен, всякога движим, свободен, самовластен, всесилен - всичко, което принадлежи на Единородния, е присъщо и на Духа, а всичко заедно произлиза от Първопричината. Духът Светий е живот и животвори; Той е светлина и пазител на светлината; Той е извор на благостта и течаща доброта; Той е Дух на истината, на премъдростта, на разума, на познанието, на благочестието, на съвестта, на силата. Чрез Него се познава Отец и се прославя Синът - и Самият Той чрез Тях само се познава като едно съчетание, служение и поклонение, като една сила, съвършенство и освещение!
Като имате даровете на Духа, приемете и Самия Дух, не само за подвиг, но и подвиг законен в живота! От Него за награда на живота ви нека да бъде подарен и този венец - да изповядате Духа истинно и съвършено, и с нас и преди нас, да Го проповядвате достойно! Като мъдърствуваме духовно, нека празнуваме и благочестиво, както е угодно на Духа, та под сянката на благодатта Му да познаем истината и постигнем съвършенство във вярата и благочестието!


Няма коментари:

Последвайте блога

СКЪПИ ЧИТАТЕЛИ, АКО ТОЗИ БЛОГ ВИ ХАРЕСВА, МОЖЕ ДА МЕ ПОДКРЕПИТЕ ТУК Generated image

ДАРЕТЕ И ПОДКРЕПЕТЕ

Описание Сума
Дарение BGN

Дарете в евро

АВТОРСКО ПРАВО

Обръщам се към посетителите на блога, ако някоя публикация Ви хареса, споделете я. При копиране, моля, цитирайте автора и източника-http://gbabulkova.blogspot.com

Съдържанието в блога е под закрила на Закона за авторското право. Използването и публикуването на част или цялото съдържание на блога без мое разрешение е забранено. За издаване на хартиен носител, или за закупуване на ел. вариант моля потърсете автора-

Абонирайте се, за да следите канала в

Популярни публикации