ПЕТДЕСЕТНИЦА- св. Григорий Богослов

 Нека духовно размислим за празника, та духовно и да го празнуваме. У всеки има начин на честване - начинът в служителя на Христа е словото, което напълно отговаря на деня. Никоя красота не радва любителя на хубавото така, както духовното празнуване радва любителя на празниците. Празнува и иудеинът - но по буква, защото той, гонейки телесния закон, духовния не постига. Празнува и елинът - но телесно, прилично на неговите богове и демони. Празнуваме и ние, но празнуваме, както е угодно на Духа: а угодното Нему е това, което в слово и дело е прилично на тържеството. Да се празнува - за нас значи да се придобиват блага за душата, блага постоянни и вечно притежавани, а не преходни и тленни, които малко наслаждават духа, а повече му вредят и го разтляват. Достатъчно е за тялото неговата злоба! Нужно ли е в пожара да се хвърля запалително вещество? Разумно ли е да се дава на звяра възбудителна храна? Затова длъжни сме да празнуваме духовно!
Ние честваме Петдесетница: слизането на Дух Светий, завършек на обетованието, изпълнение на надеждата - тайнство дивно, и велико, и досточтимо! Светият Дух всякога е бил и ще бъде - Той не започнал и няма да завърши битието Си, понеже всякога с Отца и Сина се роди и числи: защото несъобразно би било за Отца някак си да бъде без Сина, както пък и на Сина без Духа - противното би било безславно за съществото на Бога, би било изменение на единството и липса на пълно съвършенство. И тъй. Духът всякога е бил приемащ, а не приеман; извършващ, а не извършван; изпълняващ, а не изпълняван; освещаваш, а не освещаван; привеждащ към обожаване, а не водим към обожаване. Духът е всякога един и същ Сам за Себе Си и за Онзи, с Които се числи - Той е невидим, невместим, неизменяем, няма качества, количество и вид, не се включва във времето; Той е неосезаем, самодвижен, всякога движим, свободен, самовластен, всесилен - всичко, което принадлежи на Единородния, е присъщо и на Духа, а всичко заедно произлиза от Първопричината. Духът Светий е живот и животвори; Той е светлина и пазител на светлината; Той е извор на благостта и течаща доброта; Той е Дух на истината, на премъдростта, на разума, на познанието, на благочестието, на съвестта, на силата. Чрез Него се познава Отец и се прославя Синът - и Самият Той чрез Тях само се познава като едно съчетание, служение и поклонение, като една сила, съвършенство и освещение!
Като имате даровете на Духа, приемете и Самия Дух, не само за подвиг, но и подвиг законен в живота! От Него за награда на живота ви нека да бъде подарен и този венец - да изповядате Духа истинно и съвършено, и с нас и преди нас, да Го проповядвате достойно! Като мъдърствуваме духовно, нека празнуваме и благочестиво, както е угодно на Духа, та под сянката на благодатта Му да познаем истината и постигнем съвършенство във вярата и благочестието!


Няма коментари:

СКЪПИ ЧИТАТЕЛИ, АКО ТОЗИ БЛОГ ВИ ХАРЕСВА, МОЖЕ ДА МЕ ПОДКРЕПИТЕ ТУК Generated image

Популярни публикации

АВТОРСКО ПРАВО

Обръщам се към посетителите на блога, ако някоя публикация Ви хареса, споделете я. При копиране, моля, цитирайте автора и източника-http://gbabulkova.blogspot.com

Съдържанието в блога е под закрила на Закона за авторското право. Използването и публикуването на част или цялото съдържание на блога без мое разрешение е забранено.


Мои рисунки