КАК ДА ЧЕСТВУВАМЕ СВЕТИ МЪЧЕНИЦИ- св. Григорий Богослов

 Какво да ви кажа днес, достойно за това тържество, за да ви не пусна гладни, защото аз съм домакинът на това празненство! Братя, нека се очистим духовно, по примера на светите мъченици; по-вярно да кажа: нека се очистим за Христа, както и те са се очистили за Него с кръв и истина; нека се освободим от всяка сквернота на плътта и духа, като вършим свети дела със страх Божий (2 Кор. 7:1); нека се омием, за да бъдем чисти (Ис. 1:16); нека "да представим телата си в жертва жива, свята и благоугодна Богу и това ще бъде вашето духовно богослужение" (Римл. 12:1), защото за чистия нищо така не е скъпоценно, както чистотата и очищението! Нека се подвизаваме заради подвижниците - да побеждаваме по примера на победилите, да свидетелствуваме за истината по стъпките на свидетелите. Нека се подвизаваме против началства и властите на злото, против световластниците на тъмнината на този век, против поднебесните и донебесни духове на злобата, против околните страсти и вътрешната бран в самите нас, против нападенията отвън, които ежедневно се разрастват. Да се въоръжим с търпение срещу раздразнението, като против звяр; срещу езика, като против остър меч; да изгасим сластолюбието, като огън! Над всичко да възприемем щита на вярата, за да избегнем всички стрели на лукавия.
Страшна е тази война, внушително е това въстание, блестяща е тази победа! Ако за това ние сме се събрали и за това се стичаме още, наистина угодно е на Христа това наше празненство - ние действително почитаме светите мъченици, образувайки победни чети. Ако пък имаме за цел да угодим на стомаха; да се предадем на временни забави; да внесем тук суетното и тленното; да намерим тук място за гуляй и пиянство, а не за целомъдрие; да открием време за покупки и житейски работи, а не за възход и обожаване, към които ни служат като посредници светите мъченици - аз не зная изобщо, дали това е прилично и полезно?! Може ли да се сравни сламата с пшеницата, и плътските забави с подвизите на мъчениците?! След това желал бих да кажа нещо по-смело, но се въздържам от злоречие от уважение към деня - в краен случай ще кажа, че съвсем не това искат от нас светите мъченици! И тъй, братя, нека да не празнуваме духовното по земно. Тържествува и иудеинът, но по буква; празнува и елинът, но в угода на демоните; а у нас, понеже всичко е духовно: действие, желание, слово, даже походка, облекло, дори и кимване - тъй като духът върху всичко се простира и човекът чрез всичко се оформя в Бога - то и тържествуването, и веселието са, и трябва да бъдат, духовни! Не ви запрещавам прилична почивка и развлечение, но забранявам всяка неумереност. Ако ние се събираме и чествуваме духовно паметта на светите мъченици - ние ще се сподобим и с тяхната награда на небесата!


Няма коментари:

СКЪПИ ЧИТАТЕЛИ, АКО ТОЗИ БЛОГ ВИ ХАРЕСВА, МОЖЕ ДА МЕ ПОДКРЕПИТЕ ТУК Generated image

Популярни публикации

АВТОРСКО ПРАВО

Обръщам се към посетителите на блога, ако някоя публикация Ви хареса, споделете я. При копиране, моля, цитирайте автора и източника-http://gbabulkova.blogspot.com

Съдържанието в блога е под закрила на Закона за авторското право. Използването и публикуването на част или цялото съдържание на блога без мое разрешение е забранено.


Мои рисунки