ПАСХА- св. Григорий Богослов

 "Застанах на стражата си" - казва чудният Авакум. Заставам с него сега и аз, по дадената ми от Духа власт и съзерцание; ще разгледам и ще узная, какво ще ми бъде показано и какво речено. Стоях аз и гледах, и ето мъж, който слизаше на облак, мъж извънредно висок, и образът му като образ на Ангел, и дрехата му като блясък на мимолетна мълния. Простря той ръка към изтока, възкликна с гръмлив глас, а гласът му беше като глас на тръба, и около него стоеше някакво множество небесно войнство, и рече: "Сега е спасението на света, на света видим и на света невидим! Христос възкръсна из мъртвите - възкръснете с Него и вие; Христос е в славата Си - възнесете се и вие; Христос е извън гроба - освободете се от веригите на греха; отварят се вратите на ада, унищожава се смъртта, освобождава се ветхия Адам, образува се нов, защото, който е с Христа, той е нова твар; обновете се всички"! Така говори Ангелът, а другите запяха това, което и по-рано пяха, когато ни се яви Христос чрез земното раждане: "Слава на Бога във висините, на земята мир, между човеците благоволение" (Лука 2:14).
С тях и аз - о, ако бих имал глас достоен за ангелска песен, който да огласи краищата на света - проповядвам вам така: Пасха! Господня Пасха - и пак ще кажа в чест на света Троица: Пасха! Тя е у нас празник на празниците и тържество на тържествата; тя толкова превъзхожда всички тържества, не само човешки и земни, но даже и Христови и за Христа определени, колкото слънцето превъзхожда звездите. Вчера у нас всичко сияеше и блестеше в прекрасна светлина, с каквато ние изпълнихме и частните си домове, и обществените места, когато хора от всяка възраст и всяко положение обилно и щедро осветлиха нощта, в символ на великата светлина, която небето разлива над цял свят. По-прекрасна и пo-бляскава е обаче сегашната светозарност, защото вчерашната светлина беше предтеча на великата и възкръснала светлина, някак си като предпразненствено веселие - сега пък чувствуваме самото възкресение, неочаквано още, но извършено веч и примиряващо от себе си целия свят. Такъв е празникът, който празнуваш ти сега! Такова е пиршеството, което ти предлага в деня на рождението на Този, Който заради теб се роди и в деня на погребението на Този, Който заради тебе пострада. Такова е за тебе тайнството на Пасхата. Това е предписал законът, това е извършил Христос - разорител на буквата, изпълнител на духа. Със Своите страдания, Той ни учи как да страдаме, а със Своето прославление ни дава възможност как да се прославим с Него. Ако Му подражаваме - ние ще се освободим от греха, от Египет: огнен стълб ще ни води ден и нощ в живота, пустинята ще стане плодородна, морето ще се раздели, фараон ще бъде потопен, ще вали манна, камъкът ще даде вода, Амалик ще бъде победен, кръстът ще възтържествува!

Няма коментари:

СКЪПИ ЧИТАТЕЛИ, АКО ТОЗИ БЛОГ ВИ ХАРЕСВА, МОЖЕ ДА МЕ ПОДКРЕПИТЕ ТУК Generated image

Популярни публикации

АВТОРСКО ПРАВО

Обръщам се към посетителите на блога, ако някоя публикация Ви хареса, споделете я. При копиране, моля, цитирайте автора и източника-http://gbabulkova.blogspot.com

Съдържанието в блога е под закрила на Закона за авторското право. Използването и публикуването на част или цялото съдържание на блога без мое разрешение е забранено.


Мои рисунки