ХРИСТОС И МИРЪТ- св. Ефрем Сирин

 Нашият Господ Иисус Христос ни се откри из недрата на Отца, слезна на земята, освободи ни от мрака, и ни озари със славната Си светлина. Изгря ден за синовете човешки и се прекрати властта на мрака. Изгря за нас светлина от Неговата светлина, която осветли помрачените от греха очи. Славата Му покри цялата вселена и озари бездните на преизподнята: смъртта е унищожена, тъмнината е разпръсната, вратите на ада са сринати, светлина озари всички твари, които по-рано бяха в мрак. Мъртвите възкръснаха от праха и възхвалиха своя Спасител. Той ни даде живот, възнесе се при небесния Си Отец и пак ще дойде във велика слава. Нека запалим светилниците си и излезем да Го посрещнем! Нека се развеселим в Него, както Той се е възрадвал в нас, защото Неговата светлина ни носи радост и веселие. Нека прославим величието на Иисуса; нека благодарим на небесния Отец, Който поради безкрайната Си милост е изпратил нам Христа и ни дарил надежда и спасение. В онзи ден, когато Той ще дойде внезапно и когато ще излязат да Го посрещнат всички светии и праведници, с горящи светилници, ангелите и небесните стражи ще се зарадват за славата на Божиите угодници - тогава Христос ще възложи венци на главите им, и всички ще бъдат в ликуване и славословие.
Всякога се молим за мир, но мир няма в живота, защото грехът се шири и не дава покой на никого. Къде да бягам от Тебе, Господи? В коя страна да се скрия от лицето Ти? Небето е Твой престол; земята Твое подножие; в морето е Твоят път; в шеола/ада/ - господството Ти! Ако веч е близо краят на света - нека този край не бъде лишен от Твоята милост и щедрост. Знаеш Ти, Господи, че нашите неправди са много и големи; заченати в беззаконие и родени в грях, ние носим игото на злините си; ако не са Твоите милости и щедрости, ние бихме загинали в беззаконията си: не ни оставяй Господи, Господи, защото ние сме вкусили от Твоята плът и кръв. Когато делата на всекиго се подхвърлят на изпитание пред Тебе, Господи на всичко, в това време не отвръщай Боже, лицето Си от онези, които изповядват Твоето свето име. Отче, Сине и Душе Светий, спаси ни и запази душите ни. Господи, просим Твоята доброта, прости прегрешенията ни; презри беззаконията ни; отвори ни вратата на щедростта Си; дай ни Господи, мирни времена; според щедростта Си милостиво приеми молитвата ни; Ти всякога отваряш вратите на небето за тези, които се каят; молим Ти се не ни оставяй без внимание, когато и ние похлопаме от сърце на тази врата за милост и избавление!

Няма коментари:

СКЪПИ ЧИТАТЕЛИ, АКО ТОЗИ БЛОГ ВИ ХАРЕСВА, МОЖЕ ДА МЕ ПОДКРЕПИТЕ ТУК Generated image

Популярни публикации

АВТОРСКО ПРАВО

Обръщам се към посетителите на блога, ако някоя публикация Ви хареса, споделете я. При копиране, моля, цитирайте автора и източника-http://gbabulkova.blogspot.com

Съдържанието в блога е под закрила на Закона за авторското право. Използването и публикуването на част или цялото съдържание на блога без мое разрешение е забранено.


Мои рисунки