ДЪЛГОТЪРПЕНИЕТО- св. Ефрем Сирин

 Наистина блажен е човекът, който е придобил дълготърпение! Свещеното Писание хвали такъв човек с думите: "У търпелив човек разум много, а лютият изказва глупости" (Притч. 14:29). Има ли нещо по-превъзходно от това? Дълготърпеливият всякога е в радост, веселие и възхита, защото се надява на Господа. Дълготърпеливият е далеч от гнева, защото всичко търпи. Дълготърпеливият не се разгневява бързо, не прибягва към оскърбление, не се трогва от празни думи - ако е обиден, не се огорчава; на противниците си не се съпротивлява; във всяка работа е твърд; лесно не се поддава на измама; не е склонен към караници; в скърбите се радва; отзовава се на всяко добро дело; угажда на недоволните люде; когато го критикуват, не се мръщи - изобщо за всеки случай той намира за себе си лекарство в дълготърпението.
У когото няма дълготърпение, той е далеч и от търпението, защото за такъв е удобно да се върне даже и от път. Недълготърпеливият е готов към раздразнение; бърже се разпалва и почва караница; ако е оскърбен, сам оскърбява; ако е обиден -отвръща с обида; спори за неща, които са безпредметни; делата и произведенията му се развалят като листа от вятъра; той е лек в думите си и бърже се мени в мислите си. У когото няма дълготърпение - той е лишен от устойчивост: бърже и във всичко се мени; той няма разсъдливост; дружи с порочни хора; дели времето си със злоезичници; помага на обидчици; не пази тайни; всяка дума той прави публично достояние. Има ли нещо по-злополучно от това?
Наистина блажен и трикратно е блажен този човек, у когото има търпение, защото в търпението се крие надеждата: "Надеждата не посрамва" (Римл. 5:5). Тя ни носи голяма награда: „Който претърпи докрай, ще бъде спасен“ (Мат. 10:22). Знаете ли в какво се състои цената на търпението - или пък е нужно за вас моето слово, за да ви уверя в това? Търпението не се състои само в едно нещо - то се разкрива в много добродетели. Търпеливият постига всяка добродетел: в скърбите се радва, в нуждите е спокоен, в изкушенията се възхищава. Готов е на послушание, украсен е с търпение, изпълнен с любов. За оскърбение - той благославя; в караниците пази мир; в псалмопението не е ленив; в поста е ревностен; в молитвата усърден; в работите си безукорен; в отговорите си прям; в изпълнение на обещания - точен; в указване на услуга - любезен; в обръщение- приятен; в общежитието - желан; в грижа за странници -старателен; в помощ на немощни - любезен; в мислите си - трезвен; във всяко дело - добър и бодър!
Който е придобил търпение - той е придобил надежда, защото с дръзновение може да се обърне към Бога и каже: „Твърдо се уповавах на Господа, и Той се наклони към мене и чу моите вопли!“ (Пс. 39:2). Злополучен и жалък е онзи, който не е придобил търпение. Свещеното Писание застрашава такъв човек със заплаха: "Горко вам, които сте изгубили търпение" (Сир. 2:14).


Няма коментари:

СКЪПИ ЧИТАТЕЛИ, АКО ТОЗИ БЛОГ ВИ ХАРЕСВА, МОЖЕ ДА МЕ ПОДКРЕПИТЕ ТУК Generated image

Популярни публикации

АВТОРСКО ПРАВО

Обръщам се към посетителите на блога, ако някоя публикация Ви хареса, споделете я. При копиране, моля, цитирайте автора и източника-http://gbabulkova.blogspot.com

Съдържанието в блога е под закрила на Закона за авторското право. Използването и публикуването на част или цялото съдържание на блога без мое разрешение е забранено.


Мои рисунки