НЕБРЕЖНАТА ДУША- св. Ефрем Сирин

 Душе, не се отчайвай, не скърби безкрай, не произнасяй над себе си окончателна присъда за множество грехове, не привличай към себе си вечния огън, не говори отчаяно: "Господ ме е отхвърлил от лицето си"! Тези думи не са угодни Богу, защото сам Той вика към тебе, говорейки: "Народе Мой, какво ти сторих и с какво те отегчих"? (Мих. 6:3). Нима който е паднал, не може да стане? Или който се е отчаял не може да се възвърне? Душе, слушаш ли и видиш ли каква е Божията доброта? Не в ръцете на княза на тъмнината си предадена ти като осъдена. Не скърби, че в теб не е останало нищо духовно - не се срамувай, а разкай се и кажи: по-добре е да стана и да ида при Отца Си (Лук. 15:18). Стани и иди: Той ще те приеме, няма да те укори, напротив - ще се зарадва за твоето обръщане! Той те чака, само не се срамувай като Адама, нито се крий от лицето Божие като праотеца си. Христос се разпна заради теб - нима ще те отхвърли? Да не бъде това! Христос знае кой ни притеснява; знае, че нямаме друг помощник, освен Него; знае, че човекът е немощен; за Него не е придобивка да ни брани на мъка; нито пък има нужда да ни хвърля в огън; затова нека не бъдем небрежни като онези, които са се определили за вечния огън!
Човешкото следствие и земния съд носят сълзи и срам, ридание и мъка - но това е временно: но има място и съд, където времето не съществува и годините не се изчисляват в дни. Най-вече за това място трябва да се мисли. Много грехове ти тежат на душата - тогава разкай се пред Бога, не се срамувай, пристъпи към изправление, последвай стъпките на блудния син! Пътят на покаянието е трънлив, подвигът на съвършенството е труден: но ти отърси от себе си пленничеството на света и подражавай на блудния син, който като разхити блудно всичко, не сметна за срам да се върне при баща си. Баща му скърбял не за разпиляното богатство, а за срамното пленничество: затова престъпилият безчестник се облича в чест; дошлият голтак получава нова премяна; предлагащият се за слуга става господар на слугите. Това слово и този пример са за нас - видиш ли последната дързост и добрия успех на този син? Последвай го и ти - да се приготвим и всички за този подвиг.
И така: нека бягаме от града, който мори с глад; да напуснем срамното съжителство със свинете; нека не се храним с рошкови, които не всякога ни се дават! Нека се разкаем и молим за прошка: тогава ще се просвети умът ни, ще съзерцаваме славата Божия, ще ядем неоскъдна мана, храна ангелска, ще се заселим в рая на сладостта. Нека насочим живота си за придобиване на вечността - всичко на земята е кратковременно и преходно: всичкото време от Адама до нас е минало като сянка. Нека всички се приготвим за този път и нека се заселим под покрива на Христовата благодат!


Няма коментари:

СКЪПИ ЧИТАТЕЛИ, АКО ТОЗИ БЛОГ ВИ ХАРЕСВА, МОЖЕ ДА МЕ ПОДКРЕПИТЕ ТУК Generated image

Популярни публикации

АВТОРСКО ПРАВО

Обръщам се към посетителите на блога, ако някоя публикация Ви хареса, споделете я. При копиране, моля, цитирайте автора и източника-http://gbabulkova.blogspot.com

Съдържанието в блога е под закрила на Закона за авторското право. Използването и публикуването на част или цялото съдържание на блога без мое разрешение е забранено.


Мои рисунки