НА МАЙКА МИ- св. Григорий Богослов

 Във всяко слово и дело, моя майко, опора за теб беше денят Господен. Всеки ден ти чествуваше с плач, но туй не правеше по празниците. Свидетел на твоето веселие и скръб е храмът. Всяко място е запечатано с твоите сълзи, но с едно прекръстване ти препобеждаваше и сълзите. Жертвоприемната Трапеза никога не е видяла гърба ти; от твоите уста не е излязла скверна дума; на нежните ти бузи смехът нямаше място; ще замълча, блажена моя майко, за тайните ти трудове - те бяха вътрешни, а външните ти трудове на всички са известни, за това и тялото си ти остави в Божия храм. Премъдра е Сарра, която е почитала любезния си съпруг; но ти, майко моя, добрия си съпруг, който е бил далеч от светлината, си го приготвила първо да стане християнин, а след това и велик иерей. Ти си Ана; ти след молитва си родила любим син и си принесла в дар на храма чист служител Самуил. Има и друга Ана, която е взела в обятията си великия Христа. Ти, майко, се сподоби със славата и на двете; а напоследък, при молитва в храма, предаде Богу дух.
Чедо на гърдите ми, свещена младочка, Григорие, с каква любов към теб отхождам аз в небесния живот! Ти много се потруди, като се погрижи за моята и на баща ти старост - това е записано във великата Христова книга. Върви, любезний, след родителите си; ние с охота, по възможност по-скоро, ще те приемем в този свят, в който сме сами.
Едни от жените придобиват слава с домашните си добродетели, други - със своята любезност и целомъдрие, трети пък - с делата на благочестие, с умъртвяване на плътта, със сълзи, с набожност, с грижа към бедните. Нона е славна с всичко - тя, ако може това да се нарече смърт, и умря по време на молитва!
Нека друг любител на чистотата да оспорва предимството на Нона, но не може да се състезава с нея в ревността за молитва. Доказателство за това е краят на нейния живот, който бе прекъснат сред храма през молитва! О, въздишки, сълзи и всенощни бдения! О, съкрушени от подвизи членове на чудната Нона! Неведнъж, майко, си ме спасила от болести, от страшни смутове, от ужасни колебания, от свирепо вълнуващо се море, понеже Бог бе към теб милостив; но спасете ме и сега, с великите си молитви, ти родителю, и ти, блажена родителко, умряла в молитви! Свещена Ноно, ти целия си живот принасяйки в дар на Бога, напоследък и душата си предаде в чиста жертва. Понеже тук молейки се, ти остави живота и тази Трапеза дари слава на твоята смърт, майко моя. На тази Трапеза бе велик служител моя баща - пред тази същата Трапеза, молейки се покрай съпруга си, и майката прекрати живота си.
Простете ме, мъченици, но ще кажа, не без страх, че възлюблената Нона не стои по-ниско от вас със своите подвизи в скритата и явна бран със злото. Тук почива Нона, дъщеря Филтатиева. Къде е починала тя? - В храма. Как? - Молейки се. Кога? - В старост. Какъв прекрасен живот и каква свята смърт! Смъртни, оплаквайте смъртните, а който като Нона е умрял молейки се, за него няма да плача. Пророк Илия се възнесе на небето на огнена колесница - Нона пък, молейки се, бе повикана от Бога. Ето гробът на целомъдрената Нона - тук почива Нона, жертва на любимата от нея молитва!



Из книгата"Духовни бисери"- Г. Ибришимов

Няма коментари:

СКЪПИ ЧИТАТЕЛИ, АКО ТОЗИ БЛОГ ВИ ХАРЕСВА, МОЖЕ ДА МЕ ПОДКРЕПИТЕ ТУК Generated image

Популярни публикации

АВТОРСКО ПРАВО

Обръщам се към посетителите на блога, ако някоя публикация Ви хареса, споделете я. При копиране, моля, цитирайте автора и източника-http://gbabulkova.blogspot.com

Съдържанието в блога е под закрила на Закона за авторското право. Използването и публикуването на част или цялото съдържание на блога без мое разрешение е забранено.


Мои рисунки