КРАТКО СЛОВО ПРИ РЪКОПОЛОЖЕНИЕ НА ЕПИСКОП ЕВЛАВИЙ

 Братя, приемете моето слово, макар и да е съвсем кратко и чуждо на всяко съвършенство. Бог е справедлив в Своята милост: Той приема и Павловото насаждение, и Аполосовото напояване. Петровата ревност, и двете лепти на вдовицата, и смирението на митаря, и изповедта на Манасия! Приемете и вие новосъставеното слово за новопоставения Пастир. Приемете гласа на благодарността за видените от нас чудеса. Макар и ние да сме малки и последни от синовете на Израиля - да се благодари богато, нищо не препятствува и на малките. Разбира се съвършените ще принесат на Бога и съвършена хвала - ние ще му въздадем сега каквото можем.
И тъй: "Възпейте Господу песен нова, защото Той чудеса извърши" (Пс. 97:1). Ние бяхме гонени, поразявани и изгонвани от житейските вълни; едни бедствия ни угнетяваха, други ни заплашваха. Кой промени бурята в тих вятър? Кой съкруши оръжието, меча и борбата? Кой прие нас отхвърлените и изгонените? Не Ти ли Боже, направи това? " Крепкият и силният Господ, силният на война Господ" ( Пс. 23:8)! Той разсече морето Той нахрани в пустинята скитащия народ. Той му даде чудната манна. Той му източи вода от камък. Той победи Амалика чрез тайнствено въздигане на иерейски ръце. Той разруши градските стени без стенобитни оръдия и бой. Той посрами гордия и надменен потомък на исполините Голиат, който дръзна да излезе на бои срещу великия Давид. Затова нека кажем всички единодушно: "Благословен Господ, Който не ни предаде за плячка на техните зъби; душата ни се избави като птица от примка на ловци, примката се скъса и ние се избавихме" (Пс. 123:6-7), нека присъединим и останалото, което изказва душата, възрадвана от великия Божий дар.
Пристъпи сега, най-добрий и най-съвършений измежду пастирите и заедно с нас, или още преди нас, приеми своя народ, който Дух Светий ти връчва, който Ангелите привеждат към тебе, които ти придоби чрез своя живот и добродетели! Не се смущавай че наследяваш престол при различни изкушения и препятствия, защото нищо велико в живота не е без изкушение и изпитание - по естествения ред на нещата, маловажното се съпровожда с удобство, а високото - с трудност. Ти знаеш: "Че през много скърби трябва да влезем в царството Божие" (Деян. 14-22), а за сам себе си кажи: "Влязохме в огън и вода и Ти ни изведе на свобода" (Пс. 65:12). О, чудо! "Вечер, настъпва плач, а сутрин - радост" (Пс. 29:6). Нека викат враговете и си разтварят устата като псета, които лаят на пусто, а ние няма да водим борба. Учи да се покланят на Бога-Отца. Бога-Сина. Бога-Духа Светаго, в три лица, в една слава и светлост. Изгубеното - намери, прокуденото - възвърни, раненото превържи и болното - укрепи (Иезек. 44:16)! Ние очакваме от тебе същата добра опитност в духовните работи, каквато ти имаш, както ни е известно в мирските дела.
И така приеми от висшите вождове най-съвършеното въоръжение посредством което " ще можеш да угасиш всички нажежени стрели на лукавия" (Еф. 6:16) и да представиш на Господа "род избран, царствено свещенство, народ свят, люде придобити" (1 Петр. 2:9). Нека всичко бъде в слава на Христа и Иисуса - амин.



Няма коментари:

СКЪПИ ЧИТАТЕЛИ, АКО ТОЗИ БЛОГ ВИ ХАРЕСВА, МОЖЕ ДА МЕ ПОДКРЕПИТЕ ТУК Generated image

Популярни публикации

АВТОРСКО ПРАВО

Обръщам се към посетителите на блога, ако някоя публикация Ви хареса, споделете я. При копиране, моля, цитирайте автора и източника-http://gbabulkova.blogspot.com

Съдържанието в блога е под закрила на Закона за авторското право. Използването и публикуването на част или цялото съдържание на блога без мое разрешение е забранено.


Мои рисунки