ПЛАЧ И СКРЪБ- св. Григорий Богослов

 Плача и припадам пред стъпките Ти, Царю мой Христе! Нека не ме срещне каква да е скръб след отстранението ми оттук. Изнемогна пастирът, който дълго време се бори с губителни вълци и се препира с пастири; няма вече бодрост в моите превити органи; едва дишам, сподавен от трудове и от общото ни безславие! Едни от нас се състезават за свещени престоли, други възстават един против друг, поразяват се и поразяват с безчислени бедствия - това са неукротими раздорници, които на мен викат мир, а се хвалят с кръв! О, кога ли Божието правосъдие ще ги порази с гетска болест и за катедри ще претърпят наказание на своите престоли?! (1 Царств. 5.8-9). Други пък разделяйки се на групи, смущават изтока и запада, като започнат с Бога - свършат с плътта. От тези водители на борбата, техните следовници и метежният дух получават наименования. За мен Павел е станал Бог, за теб - Петър, за него - Аполос! Христос напразно е бил пронизан с гвоздеи! По името на хора а не по името на Иисуса, се именуваме ние, прославените чрез Христовите благодеяния и кръв! Дотолкова са помрачени нашите очи от тази страст, или пък от суетна слава, или от тленно богатство, или от страшно злорадна завист, която изсушава човека и справедливо сама себе си изяжда от скръб. Предлог за спорове у нас е Светата Троица - а истинската причина- невероятната вражда. Всеки е двоедушен - един е овца, която крие в себе си вълк, а друг е мрежа, която предлага на рибата отровна храна. Такива са вождовете - не стои далеч от тях и народът! Всеки е мъдър за зло-даже и без вожд.
Няма никакво различие между добро и зло, между благоразумна старост и безразсъдна младост, между богобоязливо битие и разпътен живот. Един закон има: предимството принадлежи на този, които е по-порочен от всички! Да погине този, който е по-порочен от всички! Да погине и този, който пръв е въвел тук хора негодни! Нашите врагове биха желали да им принадлежи и Бог и светът, и всичко - добрите хора пък да се трудят напразно. На нашите съдии би било угодно да се махне оттук правдата и всичко да се слее в едно: Христос, човек, слънце, звезда, мрак, ангел и демон; да биха били почитани наравно апостол Петър и богоубиецът Искариот, свещеният Салим и злочестивата Самария; да биха имали равна цена златото, среброто и желязото; да имат еднакво достойнство бисерът и простият камък, ямата с помии и чистият извор. О, гибел! Ще оплаче ли това някой певец, който е изкусен в съставяне на плачевни песни?! Оставете злото - мои приятели! Нека престанем да се обременяваме с нечестие! Нека накрай почетем Бога със свети жертви! И ако съм ви убедил - ще се възползуваме от това. Ако пък моето слово и моята старост помрачават дързостта на младите, или на тези гарвани, които безразсъдно навличат над мен гибелен облак - свидетелствувам с ръката на безсмъртния Бог и със страшния ден, че аз не съм техен съпрестолник нито пък сътрудник и не желая да участвувам с тях в съвет, в плуване и в път. Нека те вървят по своя път - аз пък ще потърся за себе си ковчега на Ноя, за да се спася в него от ужасна смърт, а след това, пребивавайки далеч от злите ще се постарая да избягам жестокия и неизобразим дъжд. Който унищожи Содом.

Из книгата"Духовни бисери"- Г. Ибришимов

 

Няма коментари:

СКЪПИ ЧИТАТЕЛИ, АКО ТОЗИ БЛОГ ВИ ХАРЕСВА, МОЖЕ ДА МЕ ПОДКРЕПИТЕ ТУК Generated image

Популярни публикации

АВТОРСКО ПРАВО

Обръщам се към посетителите на блога, ако някоя публикация Ви хареса, споделете я. При копиране, моля, цитирайте автора и източника-http://gbabulkova.blogspot.com

Съдържанието в блога е под закрила на Закона за авторското право. Използването и публикуването на част или цялото съдържание на блога без мое разрешение е забранено.


Мои рисунки