ПАСТИРСТВОТО- св. Григорий Богослов

 Да управляваш човека, най-хитрото и изменчиво животно е изкуство на изкуствата и наука на науките. В това всеки може да се увери, ако сравни лекуването на душите с лекуването на телата- ще се убеди колко трудно е последното и ще разбере колко пък по-трудно е нашето лекуване, а едновременно и по-предпочително по характера на болестта, по силата на знанието и по целта на лекуването. Медицината се труди над телата, над вещество тленно и изкусително; материя, която непременно ще се разруши и подхвърли на участта си, въпреки помощта на изкуството да се преодолее появилото се в нея разстройство; изобщо тялото, като се подчини на природата си и не премине границите на предназначението си, ще се разруши или от болест, или от времето. Пастирството пък се грижи за душата, която е от Бога и е божествена; която е причастна на небесната доброта и към нея се стреми, макар и да е съединена с тленно тяло, склонно към зло. Това съчетание, по Божий промисъл има две назначения: първо - да може душата да наследи небесната слава за борба и подвиг със земното, да бъде изкусена тук, като злато в огън, и да получи очакваната награда за добродетел не само като дар от Бога; да се убеди в крайността на Божията благост, че доброто е не само вкоренено в природата ни, но е постигнато и с наше участие, че е плод и на нашата свободна воля, която е склонна и към добро, и към зло. Второ - да може душата да привлече тялото към себе се като постепенно го откъсне от плътското и го насочи към небесното; да може да стане ръководителка на служебното вещество и да го отправи в служба на Бога; да бъде тя за тялото това, което е Бог за душата!
Не съм мислил и не мисля, че е едно и също нещо: да водиш стадо овци или волове и да управляваш човешки души. В първия случай грижата е една: да нахраниш овците и воловете и да- ги направиш най-тлъсти. От пастиря се иска да избере място, да потърси вода, да намери паша, да кара стадото с тояга или свирка. От него нищо друго не се иска, освен понякога да пази стадото от вълци и други зверове. Всичко се изчерпва с дъб, сянка трева, вода, свирка, песен, кошара и накрай - да продадеш или изядеш най-хубавото. За добродетелите на овците и воловете никой никога не се грижи. Никак не е така с духовното стадо. Ако е трудно да бъдеш под власт - много по-трудно е да началствуваш. Златото и среброто имат стойност, когато са чисти - фалшивите монети не дават звук и губят стойността си. Добродетелта е трудно достъпна за човешката природа, както огънят за влажно вещество. Мнозинството от людете са склонни към пороци, както сухата тръстика за искра. Святото дело иска чисти ръце и чисти сърца - не бива да церим другите, когато ние сме покрити със струпеи. Дори и когато сме напълно чисти от грях, не зная дали още сме готови да учим другите на добродетели! Мен ме е срам за някои, които без да са по-добри от другите, ако не дори и по-лоши, се посветяват на светото дело с нечисти души и неумити ръце - преди да са станали достойни за свещения сан, те се втурват в светилището и се блъскат около светата Трапеза, считайки това звание не образец на добродетели, а някакво средство за препитание; не служение, свързано с голяма отговорност, а началствуване което не дава никому никакъв отчет!

Из книгата"Духовни бисери"- Г. Ибришимов

Няма коментари:

СКЪПИ ЧИТАТЕЛИ, АКО ТОЗИ БЛОГ ВИ ХАРЕСВА, МОЖЕ ДА МЕ ПОДКРЕПИТЕ ТУК Generated image

Популярни публикации

АВТОРСКО ПРАВО

Обръщам се към посетителите на блога, ако някоя публикация Ви хареса, споделете я. При копиране, моля, цитирайте автора и източника-http://gbabulkova.blogspot.com

Съдържанието в блога е под закрила на Закона за авторското право. Използването и публикуването на част или цялото съдържание на блога без мое разрешение е забранено.


Мои рисунки