МОНАСИТЕ- св. Григорий Богослов

 Едни принасят на Бога сребро и злато, други нежни копринени тъкани, а трети изливат чисти капки сълзи - някой пък сам себе си поднася в непорочна жертва пред Христа. Ти принеси на Христа следния дар: има служители Божии - дай им пълна свобода, дай свобода на тези, които със спокоен дух, с чисто сърце мнозина други въвеждат нагоре и ги правят таиници на небесното. Дай свобода на всички Христоносци, които стоят по-високо от земята, които не носят съпружески вериги, които не се докосват до света, които денонощно с песни славословят Бога, които са чужди за земните придобивки, с които князът на мира съблазнява жалките земнородци, като се надсмива над тях, давайки ги ту на едного, ту на другиго. Дай свобода на тези които имат едничко висше богатство - надеждата да получат това, което не гине и което не минава от ръка на ръка. Те не се нуждаят от сребро, което би любило своята плът; не се опират на юношеска ръка, т.е. на деца; не възлагат надежда на еднокръвни и другари, на кръв и на прах, които на утрото умират; те в градове и общества не се гордеят със самонадеяна сила, която прилича на мощта на слабия вятър, нито пък търсят скоропреходна човешка слава - тази наслада за съновидците: те насочват целия си дух към Бога, на божествения твърд камък завързват те кораба си. Те са тайновидци на съкровения живот в Христа и когато тоя живот се открие, те ще блестят в слава, съзерцавайки чистото сияние на Св. Троица. Това ще бъде впоследствие. За тях, които са възлюбили небесния живот земното нищо не струва - то е дим и прах.
Едни от тях се наслаждават на пустинните пещери, на готовите по голата земя легла, ненавиждат домовете, бягат от градското множество, обичат усамотяването, сродно с небесната мъдрост; други пък се изнуряват с железни вериги и изтощавайки плътта, едновременно изтощават и греха; трети пък, затворени в тесни жилища, подобно на зверове, не са срещнали човешко лице. Те, често подражавайки наполовина на Христовото търпение, по двадесет дни и нощи прекарват без храна! Ще се похваля: в числото им имаше овца и от моето стадо. Някой си пък бе вързал с мълчание език и уста и само духом възнасяше хвала на великия Бог. Те всички са служители на всемогъщия Бог и всеки от тях е съвършен в своя път на благочестие. С леки стъпки тъпчат те земята; тези прекрасни овци, които принадлежат към дясната страна; тези безценни камъни на великия храм, които Христос свързва с рядко съгласие на духа. С нищожни жизнени искри те прекарват тукашния си живот в оскъдност: слабо отстъпват пред виновника на злото- стомаха; осмиряват в себе си жестокия метеж на страстите- тези черни вълни, раздвижвани от Велиара; имат мярка в говор и мълчание; държат в юзда и смеха, и слуха и очите си. Без обувки, с невчесани коси, със сълзи на очи, с дрипи на рамене - тези земни мъртъвци живеят с мисълта за небесното, и непрестанно имат пред погледа си великата Божия слава и блаженството на благочестивите души.

Из книгата"Духовни бисери"- Г. Ибришимов

Няма коментари:

СКЪПИ ЧИТАТЕЛИ, АКО ТОЗИ БЛОГ ВИ ХАРЕСВА, МОЖЕ ДА МЕ ПОДКРЕПИТЕ ТУК Generated image

Популярни публикации

АВТОРСКО ПРАВО

Обръщам се към посетителите на блога, ако някоя публикация Ви хареса, споделете я. При копиране, моля, цитирайте автора и източника-http://gbabulkova.blogspot.com

Съдържанието в блога е под закрила на Закона за авторското право. Използването и публикуването на част или цялото съдържание на блога без мое разрешение е забранено.


Мои рисунки