МИРЪТ- св. Григорий Богослов

 О, мир любезен, желан от сърце на дело и по име, който току що предадох на людете и който получих от тях в замяна - не зная обаче, дали е искрен от всички и достоен за Духа глас, или пък само традиционен отзвук, който с неискреността си нарушава мира пред свидетел Бога! О, мир любезен - мой труд и похвала, за които слушаме, че е Божий, че Бог е неговият извор и че Сам Бог се именува с него, което се вижда от следните думи, Божият мир ... " (фил. 4:7): "Бог на мира ..." (2 Кор 13Т1)- Той е нашият мир ... " (Еф.2:14); но който, при все това ние не ценим! Мир любезни, извънредно възхвалявано добро и не от мнозина пазено, къде се се скрил от нас толкова време и кога ще се върнеш при нас? Извънредно силно и повече от всичко друго обичам и ценя мира; грижливо го пазя, когато е с нас и с много сълзи и ридания го призовавам, когато ни напуска. Тежко е да гледаш и слушаш: че градовете на отечеството са унищожени, че хиляди хора се убиват, че земята е обременена от падналите воини и пролятата кръв, че другородци тъпчат родната земя като своя! Това ни постигна не по малодушието на защитниците - никой не може да ги обвини в това: те са същите, които покориха едва ли не цялата вселена. Всички бедствия и свръхбедствия са следствие от нашите пороци и от нашето увлечение в нечестивото учение за Светата Троица! Всичко това, обаче е малко в сравнение с прогонения мир сред верните, похитения авторитет на Църквата и унизеното достойнство на древността!
Разномислието в някои среди, макар и да довежда до раздор, в тях не е толкова опасно, колкото е опасно в Църквата, където някои предпочитат да живеят по-скоро в раздор, отколкото в единомислие. Ако някой ни запита: какво ние чествуваме и на какво се покланяме - отговорът е готов: ние почитаме любовта, защото по израза на Светия Дух, "Бог е любов" (1 Йоан 4:8). Защо ние, почитателите на любовта, така ненавиждаме и сме ненавиждани? Защо ние, почитателите на мира, така немилостиво и непримиримо враждуваме? Защо ние, основаните на камък, се клатушкаме; утвърдените на крайъгълен камък се разпадаме; призваните в светлина - се омрачаваме? Защо ние, служителите на евангелското слово, доведохме себе си до мълчание, или безсловесие, или вцепенение, или ... не зная как още да го назова? Казва се, че и в храната, и в съня, и в срамните дори работи, има мярка на ситост - у нас, обаче нямат край взаимните поражения от един на друг, не само между разномислещите и несъгласните в учението за вярата, но и между единомислещите - и те са взаимно противници. Това е по-жалко и по-бедствено от всичко друго - и коя е причината за това? Може би: властолюбието, или користолюбието, или завистта, или омразата, или презрението, или някоя друга страст, които не виждаме дори и в самите безбожници!
Топи се душата ми, когато гледам погибелта на тези, които не са убити от меч, нито са погубени от глад (Пл. Иер.4:9), но са наранени от честолюбие и се погубват от властолюбие, тъй че падението им възбужда не толкова съжаление, колкото презрение! Ако приемете думите ми - и за вас, и за мен ще бъде по-добре; ако ли пък ги осмеете и отхвърлите - моят дълг достатъчно е изпълнен и пред Бога, и пред людете!


Няма коментари:

СКЪПИ ЧИТАТЕЛИ, АКО ТОЗИ БЛОГ ВИ ХАРЕСВА, МОЖЕ ДА МЕ ПОДКРЕПИТЕ ТУК Generated image

Популярни публикации

АВТОРСКО ПРАВО

Обръщам се към посетителите на блога, ако някоя публикация Ви хареса, споделете я. При копиране, моля, цитирайте автора и източника-http://gbabulkova.blogspot.com

Съдържанието в блога е под закрила на Закона за авторското право. Използването и публикуването на част или цялото съдържание на блога без мое разрешение е забранено.


Мои рисунки