СТРАНАТА НА ЖИВИТЕ- св. Василий Велики

 Светото Писание с Божието милосърдие всякога съединява и правда, за да ни научи, че и Божията милост не е без съд, както и съдът не е без милост. Милосърдие и правда трябва да съпътствуват човека в страната на временното, та животът му да се окаже достоен за вечността. Там животът е постоянен и неизменен - няма опасност от увлечение в грях, няма съдействия на жени за падения, няма плътски въжделения- за зло, защото във възкресението няма нито мъжки, нито женски пол: за обитателите в страната на живите и за благоугодилите на своя господар има някакъв единен и еднообразен живот. Сегашният свят сам е смъртен и служи за жилище на умиращите. Доколкото съставът на видимите неща е сложен, а всичко сложно обикновено се разрушава, то и ние, живущите в света, като части от света, по необходимост имаме дял в естеството на цялото. Ето защо ние, многократно умираме преди даже смъртта да раздели душата от тялото. Нека реченото не ти се види странно - за да се увериш, вникни в действителността. В продължение на три седмици от години, човекът обикновено изпитва три промени и превратности във възраст и в начин на живот - с изтичане на всяка седмица, особена граница определя миналото и ясно обозначава изменението. Първата седмица е детската възраст и завършва с промяна на зъбите; възрастта на отрока, способен за учение, продължава до юношество; юношата щом навърши 21 година и щом страните му се покрият с мъх, изчезва незабелязано - от юноша става мъж. Поради това когато видиш мъж, в когото постепенно с годините възрастването се е прекратило, разсъдъкът се е утвърдил и не е останала следа от юността: тогава няма ли да заключиш, че миналото в него е умряло?
Обикновено човешкият живот е изпълнен с много умирания - не само при преминаване от една възраст в друга, но и при душевни падения в грях. А където няма ни телесно изменение, ни душевна промяна, защото нито разумът се заблуждава, нито разположението се променя, и никакво обстоятелство не нарушава постоянството и спокойствието на размислите - там е страната на истински живите, всякога подобни сами на себе си. Такава е страната на живите - в нея няма нощ, няма сън - образите на смъртта; няма храна, няма питие - тези подкрепи на нашата немощ; няма болки, няма страдания - не се нуждае от лекарства; няма изкуства, няма търговци - няма и съдилища; няма и пари - това начало на злото, предлог за войни, корен за вражди! Там праведните заедно с ангелите са в истинска и честна служба пред Бога. Това е страната на живите, където човеците не умират в грях, а живеят истински и безсмъртен живот в Христа Иисуса, Комуто нека бъде слава във вековете!



Няма коментари:

СКЪПИ ЧИТАТЕЛИ, АКО ТОЗИ БЛОГ ВИ ХАРЕСВА, МОЖЕ ДА МЕ ПОДКРЕПИТЕ ТУК Generated image

Популярни публикации

АВТОРСКО ПРАВО

Обръщам се към посетителите на блога, ако някоя публикация Ви хареса, споделете я. При копиране, моля, цитирайте автора и източника-http://gbabulkova.blogspot.com

Съдържанието в блога е под закрила на Закона за авторското право. Използването и публикуването на част или цялото съдържание на блога без мое разрешение е забранено.


Мои рисунки