КАКВИ ТРЯБВА ДА БЪДАТ ПАСТИРИТЕ, СПОРЕД СЛОВОТО БОЖИЕ- св. Василий Велики

 Пастирите трябва да бъдат като апостоли и служители Христови и верни домостроители на Божиите тайни, изпълнявайки със слово, с дела и с неотслабваща сила Господните наредби. - "Нека всеки човек ни счита за служители Христови и разпоредници на тайните Божии" (1 Кор. 4:1). "Вие сте светлината на света" (Мат. 5:14). Тази светлина просвещава всеки, който се приближи до нея и не допуска грях в онзи, който я носи. Просветеният престава да бъде служител на греха и става такъв, какъвто трябва да бъде. "Вие сте сол на земята" (Мат. 5:13). Пастирите трябва да бъдат сол на земята - всички, които се приобщават с тях, се обновяват духом за нетление и чрез небрежение към суетния свят се уверяват в надеждата за истински живот. Пастирите трябва да бъдат проповедници на царството небесно, за да се съкруши онзи, който е носител на греха и държи властта на смъртта: "Като ходите, проповядвайте и казвайте, че се приближи царството небесно" (Мат. 10: 7).
Пастирите трябва да бъдат правило на благочестието и образец на земята, та да предизвикват в последователите на Господа правота във всичко, а за непокорните в нещо да бъдат като изобличение в отклонението им. "Бъди образец на верните в слово, поведение, любов, дух, вяра и чистота" - (1 Тим. 4:12). "Залягай да се представиш пред Бога достоен, безукорен работник, който вярно преподава словото на истината" (2 Тим. 2:15). Както окото е светилник за тялото, така и пастирите трябва да бъдат очи за хората и света, за да се различава доброто от злото и лукавото от истинското, та да се направляват членовете Христови по живот към това, което трябва да станат. Пастирите на Христовите агънца са длъжни при нужда да дадат и душата си за верните, само и само да бъдат просветени в Евангелието Божие. "Добрият пастир полага душата си за овцете" (Йоан 10:11). "Внимавайте, прочее, върху себе си и цялото стадо, сред което Дух Светии ви е поставил епископи, да пасете църквата на Господа и Бога, която Той Си придоби със Своята кръв" (Деян.20:28). Пастирите трябва да бъдат духовни лекари за хората и с голямо състрадание съобразно с познаването на учението Господне, да лекуват душевните немощи на пасомите, като ги правят здрави за постоянен живот в Христа, защото: "Здравите нямат нужда от лекар, а болните" (Мат. 9:12).
Пастирите са Божии сътрудници и любовта им като възпитатели на верните в истините Христови, трябва да граничи със саможертва, по примера на Господа! Пастирите са работници в Божията градина - те трябва да бъдат ревностни насадители на плодоносни лози и усърдни носители на Христовия виноград. Пастирите са строители на земната Божия църква - като такива, те са длъжни да подготвят душата на всеки верен, така че да бъде част от тази Църква, съобразно онази основа, която поставиха апостолите и пророците. "По дадената ми от Бога благодат, аз, като мъдър първостроител, положих основа, а друг зида върху нея; ала всеки нека внимава как зида" (1 Кор. 3.10).



 

Няма коментари:

СКЪПИ ЧИТАТЕЛИ, АКО ТОЗИ БЛОГ ВИ ХАРЕСВА, МОЖЕ ДА МЕ ПОДКРЕПИТЕ ТУК Generated image

Популярни публикации

АВТОРСКО ПРАВО

Обръщам се към посетителите на блога, ако някоя публикация Ви хареса, споделете я. При копиране, моля, цитирайте автора и източника-http://gbabulkova.blogspot.com

Съдържанието в блога е под закрила на Закона за авторското право. Използването и публикуването на част или цялото съдържание на блога без мое разрешение е забранено.


Мои рисунки