НЕБЕСНИТЕ СВЕТИЛА- св. Василий Велики

 Всички знаем предназначението на небесните светила - на тях Бог е възложил с движението си да различават деня от нощта и да определят времената и годините. Указанията на небесните светила са необходими за човешкия живот. И ако някой не търси прекалено много нещо в техните знамения, то при продължително наблюдение ще открие полезни личби. Много нещо може да се узнае за изобилие от дъжд, засушаване, за движение на ветровете - местни или всестранни, силни или слаби. Една от личбите на слънцето ни е посочил Сам Господ, казвайки: "Днес ще има буря, защото небето е тъмно-багрено" (Мат.16:3). Когато слънцето се скрие зад мъгла, тогава лъчите му се помрачават и то става огнено-кърваво, понеже гъстотата на въздуха произвежда в очите ни такава представа. Сгъстената и застояла се атмосфера не може да бъде разсеяна от лъчите, нито пък преодоляна, поради пресита от земни пари, които вследствие на силната влага предизвикват бурно време в онази страна, където става това. По същия начин и луната, когато се окаже овлажнена, или пък слънцето е обкръжено от така неречените венци, това служи за признак или на предстоящ изобилен дъжд, или пък на силен вятър. Когато пък заедно със слънцето се движат така наречените странични слънца - те са знаци за някакви въздушни промени. Така също облачните стълбове, които отвесно висят на небето - показват дъжд, силна буря или въобще грамаден преврат в атмосферата.
Компетентните хора са забелязали много признаци и в луната при нейното изменение през лунни месеци - а именно: заедно с нейните видоизменения в диска и неизбежно следват и промени във въздуха, който обкръжава земята. Ако тридневната луна е ясна и чиста - тя предвещава хубаво и ясно време; ако ли пък рогчетата ѝ са дебели и червени, това застрашава земята с изобилен дъжд или силни южни ветрове. Кой не знае, каква полза принасят тези указания за живота на хората? Плувецът, предвиждайки опасност от буря, задържа ладията си в пристанището. Пътешественикът, поради мрачно време и очаквана промяна, по-рано може да се отклони от зло. Земеделците и градинарите, които се занимават с разни сеитби и растения, от това заключават за благовременноста на всяка работа на полето. Бог е предсказал даже, че в слънцето, луната и звездите ще се явят знамения, за разрушение на вселената. "Слънцето ще потъмнее и месечината не ще даде светлината си, и звездите ще изпаднат от небето, и силите небесни ще се разклатят" (Мат. 24:29). Явен е във всичко това Божият промисъл към живота на човека - нека не изпускаме из очи знаците на небето и из ум опита на живота, за да творим доброто и правдата!


Няма коментари:

СКЪПИ ЧИТАТЕЛИ, АКО ТОЗИ БЛОГ ВИ ХАРЕСВА, МОЖЕ ДА МЕ ПОДКРЕПИТЕ ТУК Generated image

Популярни публикации

АВТОРСКО ПРАВО

Обръщам се към посетителите на блога, ако някоя публикация Ви хареса, споделете я. При копиране, моля, цитирайте автора и източника-http://gbabulkova.blogspot.com

Съдържанието в блога е под закрила на Закона за авторското право. Използването и публикуването на част или цялото съдържание на блога без мое разрешение е забранено.


Мои рисунки