КАК ДА СТОИМ В ХРАМА- св. Василий Велики

Псалмопевецът казва: “В храма Му всичко възвестява Неговата слава" (Пс. 28:9). Нека чуят тези думи на псалома и се засрамят онези, които се предават на приказки в храма. Какво казва мъдрият Давид? Който е в Божия храм, той не трябва да злослови, не бива да говори суетно, да не се увлича в нещо срамно: защото в храма всичко говори за Божията слава и ти възвестявай в молитва и смирение тази слава! Тук стоят светите Ангели и записват думите ти - тук сам Господ следи разположението на влизащите в дома Му. Молитвата на всеки е открита пред Бога: за Него е ясно кой се моли от сърце, кой проси разумно от небето, кой посещава от обичай, кой мълви с половин уста, кой със сърце е далече от Бога и други, които усърдно се молят, но искат телесно здраве, плътско богатство, човешка слава, земна суета! За нищо подобно не трябва да се молим, а както учи Псалмопевецът: всичко в храма да възвестява Божията слава - небесата също говорят за Неговата слава. Предназначението на Ангелите е да славят Бога; за цялото небесно войнство съществува едно задължение - да отдава непрестанно слава на Твореца. Всяка твар - словесна и безсловесна, небесна и земна - слави Господа.
А жалките люде, оставят домовете си, стичат се в храма за да получат някаква полза - обаче, не внимават в Божиите думи, не се вживяват в богослужението, не идват до осъзнаване на своята природа. Не скърбят за това, че са завладяни от грях, не се окайват, припомвайки греховете си; не треперят за бъдещия съд; но с усмивка подават ръка един на друг; домът за молитва обръщат в място за дълги разговори; не се смущават от думите на псалома, който поучава, че в Божия дом всеки трябва слава да възвестява! А ти не само не създаваш слава, но и пречиш на другите да вършат това - привличайки вниманието им върху себе си и заглушавайки със шума си учението на Духа. Гледай, вместо да получиш награда за славословие, да не излезеш оттук осъден, заедно с онези, които хулят Божието име. Ти имаш псалми, дадено ти е пророчество, наставен си в евангелски заповеди, чул си апостолски проповеди; нека езикът ти пее, нека умът ти се умъдрява, нека сърцето ти да славослови. Бог не се нуждае от слава, но иска ти да станеш достоен за прослава. "Каквото посее човекът, това ще пожъне" (Гал. 6:7). Затова посей славословие, за да пожънеш почести, слава, венци в царството небесно. Това казвам не без причина и не без полза, предвид на отклонения от думите на псалома: в Божия храм всеки да въздава слава - защото има хора, които в Божия дом непрестанно пустословят и без полза влизат в него. Все пак е добре, ако бъде без полза - да не бъде и с вреда!

Художник-
Николай Богданов-Белски

Няма коментари:

СКЪПИ ЧИТАТЕЛИ, АКО ТОЗИ БЛОГ ВИ ХАРЕСВА, МОЖЕ ДА МЕ ПОДКРЕПИТЕ ТУК Generated image

Популярни публикации

АВТОРСКО ПРАВО

Обръщам се към посетителите на блога, ако някоя публикация Ви хареса, споделете я. При копиране, моля, цитирайте автора и източника-http://gbabulkova.blogspot.com

Съдържанието в блога е под закрила на Закона за авторското право. Използването и публикуването на част или цялото съдържание на блога без мое разрешение е забранено.


Мои рисунки