ПОРТРЕТЪТ НА ПИЯНИЦАТА- св. Василий Велики

 С какво се отличаваш ти, човече, от безсловестните животни? Не с дара ли на разума, който си получил от Твореца, ти стана началник и господар на всички твари? Писанието казва, че който се лиши от разума, по причина на пиянство, той се причислява към неразумните животни и се оприличава на тях; аз пък ще добавя, че пияницата е по-неразумен и от добитъка, защото кое безсловестно недоглежда и недочува като опилия се? Пияниците не познават най-близките си, към чуждите пък се притичват като към познати. Често прескачат сянка като поток или ров. Ушите им са пълни със звуци и шум като развълнувано море. Те си представят, че земята се повдига нагоре, а планините се въртят наоколо. Те понякога се смеят непрестанно, а някога се безпокоят и плачат неутешно - ту са дръзки и неустрашими, ту страхливи и свенливи. Сънят им е тежък и непробуден - близък до действителната смърт; почивката им пък по-безчувствена и от самия сън - затова животът им е съновидение. Един няма дреха, у другиго липсва хляба за утре, а пияниците всичко имат и в опиянението си царуват, предвождат войски, строят градове, секат пари! Други пък от тях изпадат в противоположни слабости - падат в отчаяние, стават тъжни, безпокойни, сълзливи, боят се от всякакъв шум, от всичко идват в ужас. Такова е следствието и свойството от кипящото в сърцата им вино. Заразата от въздуха идва бавно - поражението от виното бързо: който е опорочил Божия образ в себе си, той подлежи на лесно разложение. Пияниците не само съхнат и тлеят от излишество на удоволствия, които ги правят сластолюбиви, но и охранените им наглед тела са пълни с течност и лишени от жизнени сили. Очите им са посинели, телета им анемични, дишането им трудно, езикът им сух, говорът им омотан, краката им хилави, пот в изобилие, зловония от мъртво - те са жалки в своите наслади. Жалко е това зрелище за очите на християнина, но кой е в състояние да отклони тези хора от пиянство? Главата им е тежка от пиянство; те дремят и се прозяват; виждат като през мъгла и чувствуват прилошаване - затова и не слушат учителите, които от много места им викат: "Не се опивайте с вино, от което произлиза разпътство" (Еф. 5:18) и още: "Вино и жени развратяват разумните" (Сир. 19:2)! Такова непослушание жъне плодовете на разложението. Пиянството е загубване на разсъдъка, изтощаване на силите, преждевременна старост. Какво друго са пияниците, ако не идоли езически?! Очи имат и не виждат - уши имат и не слушат: ръцете им разслабени, краката им мъртвешки. Кой е измислил това зло? Кой е създал тези бедствия? Кой е разтворил в нас отровата на това безумие? Ти, човече, който от излишни пиршества си направил битка за себе си!

Няма коментари:

СКЪПИ ЧИТАТЕЛИ, АКО ТОЗИ БЛОГ ВИ ХАРЕСВА, МОЖЕ ДА МЕ ПОДКРЕПИТЕ ТУК Generated image

Популярни публикации

АВТОРСКО ПРАВО

Обръщам се към посетителите на блога, ако някоя публикация Ви хареса, споделете я. При копиране, моля, цитирайте автора и източника-http://gbabulkova.blogspot.com

Съдържанието в блога е под закрила на Закона за авторското право. Използването и публикуването на част или цялото съдържание на блога без мое разрешение е забранено.


Мои рисунки