ПОУКА ОТ ОРЕЛА, ВРАНАТА, ЗИМОРОДКАТА И ЕЖА- св. Василий Велики

 Във възпитание на рожбите, от всички най-несправедливо постъпва орелът. Той излюпва две орлета: с удари на крилете си отблъсква едното, захвърля го на земята, като запазва само едното, а отхвърля другото, което също е родил, поради трудност за препитание. Такива са и онези от родителите, които, под предлог на беднота, подхвърлят рожбите си, или пък не спазват нужното равенство при разделяне наследството на децата си. Справедливостта налага, щото родителите, както са дали на всички еднакво битие, така поравно да им обезпечат и средства за живот. Не подражавайте на жестокостта на птиците, които са снабдени с криви нокти и които, щом видят, че птиченцата им се готвят да летят, почват да ги бият и блъскат с крилете си, изгонват ги от гнездото и не полагат вече никаква грижа за тях. Похвално е чадолюбието на враната, която следва и подир хвърчащите си вече рожби, доставя им храна и ги храни твърде дълго време.
Съществува морска птица зимородка. Тя има обичай да вие гнездото си на самия бряг. Поставя яйцата си в гнездото на пясъка и седи в него сред зима, когато морето от чести и силни ветрове оплисква сушата - но изведнъж вятърът спира, морската вълна не се движи, докато, в течение на седем дена, зимородката седи над яйцата, защото в толкова дни тя излюпва малките си. Доколкото им е нужна и храна - промислителният Бог е дал на това нищожно същество и други седем дена, които са нужни за израстване на птиченцата. Това знаят всички мореплаватели, затова и наричат тези дни "зимородкови". Човече, всичко това е вложено у безсловесните от Божия промисъл за твоя поука, за да търсиш в Господа нужното за спасението си. Какви чудеса не се вършат за теб, сътворения по Божий образ, когато Бог за такава малка птица задържа грамадното и страшно море и му заповядва да бъде тихо всред зима?!
Чул съм от един приморски жител, че морският еж е нещо като барометър за плувците - че това малко и презряно животно често дава на моряците да разберат дали ще има тихо или бурно време. Той, щом почувствува вълнение във въздуха, веднага се възкачва на някакъв голям камък и на него като на котва, с твърдост понася бурята, защото тежестта на камъка препятствува да бъде той отвлечен от вълните. Никакъв звездоброец и никакъв халдей, който по движението на звездите предугажда вълнението на въздуха, не е научил на това ежа, но Господ на морето и въздуха и в малкото животно е вложил ясни следи на великата Си мъдрост. В Бога нищо не е оставено без промисъл и грижа - всичко надзирава това недремещо Око за всичко То се грижи, предустройвайки спасението на всяка твар. Ако Бог и ежа не е изключил от Своя надзор и грижа та как няма да надзирава и твоя живот, и как няма да благопромишлява и за твоето спасение? Нека се подслоним върху камъка на вярата, както ежът върху морската скала.

Няма коментари:

СКЪПИ ЧИТАТЕЛИ, АКО ТОЗИ БЛОГ ВИ ХАРЕСВА, МОЖЕ ДА МЕ ПОДКРЕПИТЕ ТУК Generated image

Популярни публикации

АВТОРСКО ПРАВО

Обръщам се към посетителите на блога, ако някоя публикация Ви хареса, споделете я. При копиране, моля, цитирайте автора и източника-http://gbabulkova.blogspot.com

Съдържанието в блога е под закрила на Закона за авторското право. Използването и публикуването на част или цялото съдържание на блога без мое разрешение е забранено.


Мои рисунки