СИЛАТА НА ПСАЛМИТЕ- св. Ефрем Сирин

 Христолюбци, нека псалмите бъдат постоянно в устата ви! Призоваваното Божие име, прогонва бесовете и освещава псалмопевеца. Псаломът е тишина за душата, защото я възнаграждава с мир. Псаломът е посредник за дружба, единение между разделените, примирие между враждуващите. Псаломът привлича помощта на ангелите; става оръжие против нощния страх; носи успокоение от дневния труд; безопасност е за младенците; украса е за възрастните; утешение е за старците; той е най-приличен накит за жените. Псаломът населява и краси пустинята; внася мъдрост в обществените събрания; той е първично обучение за оглашените; духовен прираст за напредващите; утвърждаване за съвършените и учителен глас на Църквата. Той прави празниците светли; той поражда скръб по Бога; той извиква сълзи и в каменното сърце; той е ангелско дело; небесно жилище; духовно кадило; псаломът е просвещение за духа и освещение за тялото. В него, братя, всякога да се поучаваме: вкъщи, и по пътя, и в работилницата, и на легло, - всякога да беседваме сами в себе си чрез псалми и песни, и пения духовни. Псаломът е радост за боголюбците; той отстранява празнословието; прекращава глупавия смях; напомня за страшния съд; възбужда душата към Бога; въвежда човека в лика на ангелите. Където има псалом и съкрушение - там е и Бог с ангелите и където има песни на лукавия - там грози гняв от Бога и отплата за смях. Където има свещени книги и четения - там праведниците се веселят и слушателите се спасяват. Където има гусли и певачи, вино и тъпани - там настъпва помрачение и за мъжете и за жените, и празникът става дяволски. Колко е лукав, хитър и плътски примамлив дяволът!
Днес ги виждаш, че пеят псалми - а на другия ден страстно се предават на танци; днес са християни - утре езичници; днес носят славно име - утре пак стават елини; днес са раби Христови - а утре отстъпници от Бога! Злият изкусно спъва и заблуждава мнозина да вършат зло, като че правят добро. Ние, като истинни чеда на Христа, на Христа и трябва да служим - Нему да се поклоним, от Него да не отстъпим, с Него да пребъдем до последния дъх и да не се подчиним на хитрия змей, защото той ходи като ревящ лъв и търси кого да заблуди, кого да погълне. Нека не постъпваме така, че днес да пеем псалми, а утре да танцуваме; днес да се каем за грехове, а утре да тичаме към гибел; днес духовно да четем, а утре светски да свирим; днес да пазим въздържание, а утре да се килкаме от пиене; днес да постим - а утре да злословим! Нека не губим времето си в съблазни и суети - то е необходимо за подвиг към спасение, нека, както добрият земеделец обработва нивата, така и ние да обработваме душата си - обикни мълчанието, избягвай лошия разговор, страни от житейските примки, умъдрявай се в Бога чрез псалми!

Из книгата"Духовни бисери"- Г. Ибришимов

Няма коментари:

СКЪПИ ЧИТАТЕЛИ, АКО ТОЗИ БЛОГ ВИ ХАРЕСВА, МОЖЕ ДА МЕ ПОДКРЕПИТЕ ТУК Generated image

Популярни публикации

АВТОРСКО ПРАВО

Обръщам се към посетителите на блога, ако някоя публикация Ви хареса, споделете я. При копиране, моля, цитирайте автора и източника-http://gbabulkova.blogspot.com

Съдържанието в блога е под закрила на Закона за авторското право. Използването и публикуването на част или цялото съдържание на блога без мое разрешение е забранено.


Мои рисунки