ЖЕСТОКОСЪРДИЕТО- Св. Василий Велики

 Наричаш Господа Учител, а не Му служиш като ученик. Изповядваш, че Бог е благ, а забравяш даренията Му. Без съмнение, Бог е благ и дарява блага - ти питаш за вечния живот и го търсиш, а всъщност цял си предаден на наслади от настоящия живот. Какво трудно, тежко, непоносимо условие ти предложи Учителят? "Продай имота си и го раздай на сиромаси" (Мат. 19:21)! Ти отказваш да благотвориш, като говориш, че не си в състояние да удовлетвориш всички просяци. Това нещо твоят език го потвърждава и с клетва - ръката ти, обаче, те изобличава в противното: тя безмълвно разгласява твоята лъжа, блестейки чрез скъпоценния камък на пръстена ти! Само този твой пръстен колко хора може да освободи от беди и дългове? Колко домове на пропаднали люде може да поправи? Един твой сандък с дрехи може да облече целия народ, който е вцепенен от студ. Ти се наричаш беден - съгласен съм: защото точно този е беден, който се нуждае от много - а страстта за много те прави ненаситен в пожелания и надежди! Както качващият се по стълба повдига крак непрестанно за по-високо стъпало и не се спира, докато не стигне върха - така и ти не се успокояваш в стремежа си всичко да завладееш и да стигнеш до върха, докато не се разбиеш с падане долу.
Явно е, че ти си далеч от заповедта на Господа и лъжливо си свидетелствувал за себе си, че си възлюбил ближния си като сам себе си. Божията заповед напълно те изобличава, че в тебе няма истинска любов, защото, ако би било истина казаното от теб, че още от младост си запазил това повеление и всекиму си дал по толкова, колкото си оставил и за себе си, откъде тогава у тебе е това огромно имане?! Даване помощ на нуждаещите се е разпиляване на богатството - и затова, който обича ближния си като сам себе си, той няма нищо излишно у дома си, в сравнение с ближния. Отдавна ти би трябвало да се погрижиш да се разделиш с парите си, ако наистина си обичал ближния си - а сега имането ти е по-тясно свързано с тебе, нежели членовете на тялото ти! Раздялата ти с него е толкова скръбна, колкото и отсичането на най-важните ти телесни части. Ако беше дал хляб за гладния; ако беше облякъл голия; ако беше баща на сираците; ако беше състрадателен към всеки немощен; ако вратата ти беше отворена за всеки странник - за какво имане ти сега щеше да скърбиш и се суетиш?! Какво ще отговориш пред Съдията - ти, който покриваш стените си с килими, а не обличаш човека; който избираш и кичиш коне, гледаш равнодушно към дрипаво облечения; който оставяш да гние пшеницата в хамбара, но не я даваш за храна на гладните; който закопаваш златото в земята, а оставяш притеснения без внимание?! Познай, човече Този, Който те е надарил с всичко - тогава ти ще станеш домакин на добрия Бог и служител на страдащите.

Из книгата"Духовни бисери"- Г. Ибришимов

Няма коментари:

СКЪПИ ЧИТАТЕЛИ, АКО ТОЗИ БЛОГ ВИ ХАРЕСВА, МОЖЕ ДА МЕ ПОДКРЕПИТЕ ТУК Generated image

Популярни публикации

АВТОРСКО ПРАВО

Обръщам се към посетителите на блога, ако някоя публикация Ви хареса, споделете я. При копиране, моля, цитирайте автора и източника-http://gbabulkova.blogspot.com

Съдържанието в блога е под закрила на Закона за авторското право. Използването и публикуването на част или цялото съдържание на блога без мое разрешение е забранено.


Мои рисунки