МОРЕТО- Св. Василий Велики

 Писано е: "И рече Бог да се събере водата, що е под небето на едно място, и да се яви суша. Тъй и стана. Сушата Бог нарече земя, а събраните води - морета. И видя Бог, че това е добро (Бит. 1:9-10). Чрез думите "видя Бог, че това е добро", Светото Писание не показва, че пред Бога се е открил някакъв си приятен вид на морето. Наистина, морето е приятна гледка за окото, когато широко се белее и когато цари тишина над него; приятно е също, когато неговата повърхност е развълнувана от тих вятър и се разстила пред зрителя в пурпурен или лазурен цвят, наслада за окото също е да гледаш, когато тихите вълни не се удрят бясно в съседната суша, а някак си тихо целуват нейните крайници. Не бива да се мисли според Светото Писание, че и на Бога също в такъв вид се е показало морето приятно и прекрасно - напротив, думата "красота" в Библията има значение относно мирозданието, вселената.
Преди всичко морската вода служи за извор на цялата земна влага, защото тя се разпръсва почти навсякъде по сушата чрез невидими пукнатини - това ни доказват рохкавите места и пещерите по твърдата земя, в които прониква текущата морска вода. Ако бъде запряна от криви и неправилни проходи морската вода, движима от вложения в нея закон, се стреми към открито, като разравя почвата и става годна за пиене, защото губи горчивината си чрез естествено прецеждане. Морето е прекрасно пред Бога, защото дава влага на земната шир и дълбина, то е прекрасно също и затова, че служи като резервоар на всички реки, приема в себе си отвсякъде потоци и не  отстъпва от своите граници. Морето е прекрасно още и затова, че служи за начало и извор на атмосферните води- като се нагрее от слънчевите лъчи, то изпуска пари, които се насочват към атмосферните висини, и като се охладят там, образува се дъжд, който напоява земята. В това никой не може да се усъмни, ако си представи котли пълни с вода и поставени на огън - макар и да са пълни с вода, те често остават празни, защото чрез варене всичко в тях се обръща в пари. Може се види, как при нужда мореплавателите варят морска вода и, събирайки парите чрез сюнгери, удовлетворяват отчасти своите потребности. Морето е прекрасно пред Бога и в друго отношение: обгръща всички острови и им служи едновременно и за украса, и за защита; прекрасно е то най-после и затова, че поставя чрез себе си във връзка най-отдалечените една от друга земи, че служи за безпрепятствен път на мореплавателите, че ни доставя чрез тях сведения за неизвестни места и хора, че подпомага размяната на производствата, че удовлетворява жизнени наши нужди, че дава възможност на тези, които имат излишно да го разпродават, а тези, които се нуждаят от нещо, да го набавят!

Няма коментари:

СКЪПИ ЧИТАТЕЛИ, АКО ТОЗИ БЛОГ ВИ ХАРЕСВА, МОЖЕ ДА МЕ ПОДКРЕПИТЕ ТУК Generated image

Популярни публикации

АВТОРСКО ПРАВО

Обръщам се към посетителите на блога, ако някоя публикация Ви хареса, споделете я. При копиране, моля, цитирайте автора и източника-http://gbabulkova.blogspot.com

Съдържанието в блога е под закрила на Закона за авторското право. Използването и публикуването на част или цялото съдържание на блога без мое разрешение е забранено.


Мои рисунки