РОДИТЕЛИТЕ И ДЕЦАТА- св. Кирил Александрийски

 Нашият Господ Иисус Христос, за да покаже, че почитта към родителите е извънредно необходима добродетел за нас, удостоил Своята Майка с внимание и грижа. Когато бил прикован на дървото и веч висял на честния кръст, Иисус препоръчал светата Дева на близкия Си ученик и го назначил за близък попечител на нейнта старост - тогава Той казал: "Жено, ето синът ти!" (Иоан.19:26); като се обърнал към ученика, рекъл: "Ето майка ти! И от оня час ученикът я прибра при себе си" (Иоан.19:27). Бог, като внушил твърде красиво привързаност към родителите от страна на децата, и като им наложил законното и необходимо подчинение - в същото време узаконил и това: какви трябва да бъдат отношенията на родителите към родените от тях, ако не отричат това, което е угодно на Бога. Така премъдрият Павел, като внушил кратко и вразумително на децата, че те са длъжни да се покоряват на бащите си - казал и за бащите следното: "И вие, бащите, не дразнете децата си, а ги възпитавайте в учение и наставление Господне" (Еф. 6:4). Това значи: като станете за тях преподаватели на най-превъзходното учение, направлявайте ги в законен и богоугоден живот! Законът, повече от всичко и твърде правилно, изисква от бащите да се грижат за честността на децата си - той повелява: "Не допущай дъщеря ти да се осквернява с блудство, за да не изпадне земята в блудство и да се не изпълни земята с разврат" (Лев. 19:29). Създателят, преди всичко друго и като някакво начало на свет живот, изисква от нас телесна непорочност, понеже телесната чистота, чужда на всяко петно, позор и безчестие, служи като встъпление на духовната светлост. На бащите е прилично да ръководят децата си в най-добро - ако пък като педагози бъдат небрежни и лекомислени, и особено ако бъдат изобличени в това, че са станали за децата си водители и наставници в срамни деяния, тогава ще бъдат подложени на крайно наказание! Длъжни са и децата да почитат родителите си и да не нарушават Божията заповед за тях! Блаженият Павел ги съветва: "Деца, бъдете във всичко послушни на родителите си, защото това е благоугодно Господу!" (Кол. 3:20). След любов и почит към Бога, ние дължим любов и почит към бащите и майките ни, чрез което по Божия воля ние сме приведени към живот, и които някак заемат второ място след Твореца в нашето съществуване. Всеки грях спрямо тях се наказва най-строго - писано е: "Който удари баща си, или майка си да бъде предаден на смърт. Който злослови баща си, или майка си да бъде предаден на смърт" (Изх. 21:15 и 17). 

Из книгата"Духовни бисери"- Г. Ибришимов

Няма коментари:

СКЪПИ ЧИТАТЕЛИ, АКО ТОЗИ БЛОГ ВИ ХАРЕСВА, МОЖЕ ДА МЕ ПОДКРЕПИТЕ ТУК Generated image

Популярни публикации

АВТОРСКО ПРАВО

Обръщам се към посетителите на блога, ако някоя публикация Ви хареса, споделете я. При копиране, моля, цитирайте автора и източника-http://gbabulkova.blogspot.com

Съдържанието в блога е под закрила на Закона за авторското право. Използването и публикуването на част или цялото съдържание на блога без мое разрешение е забранено.


Мои рисунки