РЪКАТА- Станислав Ваклинов

 Меч ще прониже душата ти!
Лук. 2:35
Никой няма любов по-голяма от тая, да положи душата си за своите приятели.
Йоан. 15:13

Тази вечер вдовицата се прибра съвсем сломена вкъщи. От известно време започна да чувствува, че силите ѝ едва издържаха на работата във фабриката, но тя не искаше да премине на по-лек труд заради заплатата. Нуждите ѝ се увеличаваха с всеки нов ден, синът ѝ растеше и грижите за него изискваха повече средства. Тя се стараеше всячески да отговаря на тези изисквания, мъчеше се да изработи колкото се може повече пари, като бе забравила себе си и здравето си с едничка мисъл — да отгледа сина си и да го види настанен добре в живота.
Момчето обаче ѝ нанасяше огорчения. Изоставаше в уроците, предаваше се на леност и на лекомислени игри. Улицата го повече привличаше от майчиния дом и от училището. Като се връщаше днес от работа, вдовицата срещна учителката на сина си. Още щом я видя запътена към нея с намерение да я спре, сърцето на бедната жена се сви: сигурно пак ще ѝ покори сина!
И не се излъга. Много пъти досега учителката ѝ напомняше, че ако не се вземат здрави мерки, синът ѝ не ще може да продължава дълго учението си. А тази вечер, след като ѝ съобщи безчислени негови провинения, каза, че той предстои да бъде изключен в най-близко време — заради слабия си успех и нетърпимото свое поведение в училище и вън.
— Виждам, трудиш се за него, мъчихме се и ние, учителите, да му въздействуваме да оцени труда ти и да се осъзнае, но той се оказа невъзприемчив към доброто.
Вдовицата не можа да каже ни дума. Тя едва намери сила да подаде ръката си за сбогуване и съвсем угнетена, се запъти към дома си. Беше късно, отдавна се бе стъмнило, но не завари сина си вкъщи. Пък и не очакваше да го завари. Момчето скиташе до късно с другари, прибираше се само за храна и за сън и на другия ден се запътваше за училище — като гост. А често и там не отиваше. Какво не употреби тя да засегне чувството и съзнанието му — напразно! Нито сълзите ѝ го трогваха, нито майчинските съвети, нито заплахите, нито наказанията. Да, понякога го наказваше — когато беше по-малък, но сега той почти я бе надминал по ръст и такава мярка бе невъзможно повече да се прилага спрямо него.
Вдовицата се сви в един кът на бедната си квартира. Искаше да не мисли повече за сина си, да го остави да живее както си знае, пък каквото ще да става. Искаше ѝ се изобщо за нищо да не мисли, но не можеше да си наложи това. Мислите я отвлякоха назад в спомените — в деня, когато загуби мъжа си, оставил я с пеленаче на ръце — неопитна и безпомощна да се справя с живота. Когато се върна от погребението и се озова сама в къщи, стори ѝ се, че е попаднала сама в гробница. Животът ѝ се представи тогава по-тежък и от смъртта. Единствено видът на малкия ѝ син в люлчицата поддържаше ударите на сърцето ѝ и не позволяваше на жаждата за живот да пресъхне в нея. Колко надежди възгаряха в душата ѝ, когато спираше — по цели часове — поглед върху спящото дете, какви представи за бъдещето си рисуваше тя! И забравяше за нерадостната си съдба, за трудния си живот, за мъките, с които често се приобщаваше — надеждата за бъдещето я окриляше. Може да се каже, че тогава тя беше сравнително щастлива, защото предвкусваше очакваните радости!
Но сега — разбиха се всички надежди, всички възможности да преживее радост бяха изгубени. Късно се прибра синът. Майчиният гняв раздвижи кръвта в жилите ѝ — и тя застана отпреде му с непроявявана досега решителност да му наложи своята воля и да го свърне от пътя на злото.
Синът не беше виждал друг път такава острота да се излъчва от очите на майка му. Стори му се, че тя пристъпва към него с намерение да го удари, и той се спря, готов да се брани.
— Слушай! Ти трябва да разбереш най-после, че отиваш към гибел! Аз съм ти дала живот и имам право да искам да не се самопогубваш в живота! Или ще се отдадеш на труд и ще залегнеш върху уроците си, или... не се връщай повече в тази къща!
И вдовицата вдигна ръка да му посочи вратата. Предполагащ удар, синът помисли, че майчината ръка се вдига за това, и той — по-бърз и по-ловък от нея —сам вдигна ръка и тежко я стовари върху гърдите ѝ. Слабата жена политна и се строполи на пода.
Не проплака дори...
След малко събра сили и бавно стана...
Протекоха пак дните като преди. По-право — с тази промяна, че майката вече си наложи да не изисква от сина си това, към което той нямаше склонност, и остави — Бог да насочва по-нататъшните му стъпки.
Синът бе отстранен от училище и улицата го прибра по-дружелюбно. Мина по едно време някакъв цирк. През всичкото време на престоя му изключеният ученик се въртеше около него, докато подвижният и строен младеж се хареса на пътуващите артисти и те, когато си заминаха, го взеха със себе си.
Майката се примири. Може би пък в тази област да се прояви синът ѝ. Ех, и това да е попрището му — щом като ще е добро за него...
Минаха години. Животът на самотната жена протичаше все в труд. С примирение тя понасяше участта си, като сега живееше само в очакване на вест от своя син, който наистина сполучливо бе налучкал своя път. Нерядко се обаждаше той на майка си, хвалеше се от работата и от живота си — и майката беше доволна, като узнаваше това.
Плещите ѝ се прегърбиха, заснежиха се косите ѝ, бръчки по лицето ѝ се показаха — старица бе станала вече. Но в душата ѝ се бе настанило донякъде спокойствие. Успокоена беше жената, защото знаеше, че макар и далеч от нея, синът ѝ живееше добре.
Едно писмо обаче я хвърли отново в тревога. Непознат човек ѝ пишеше, по диктовка на сина ѝ, че този при падане си бил навехнал дясната ръка и сега е в болницата на лечение. Ударил се е сериозно, но опасност няма и той ще оздравее, пък макар и повече време да се лекува. Майчиният инстинкт предугади не така благоприятна развръзка. И се вдигна майката — запъти се към града, в чиято болница бе настанен синът ѝ.
Видя го — и се зарадва: какъв хубав мъж бе станал! Той лежеше в леглото и само по превързаната му ръка личеше, че е болен. С много сълзи накваси майката тази своя среща със сина си и може да се каже, че по-скоро радостта от свиждането ги беше извикала, отколкото това, че той се намира на болнично легло.
Застанала до леглото, майката не снемаше очи от сина си левент. И той я гледаше ласкаво, с обич. Сега беше друг човек, улегнал и сериозен — не непокорният и ленив младеж, какъвто се проявяваше като малък. Усмихваше ѝ се и тази усмивка говореше за доброто му самочувствие. И майката дори забрави за болката му.
Но... пак изненада. При едно от лекарските посещения се намери, че състоянието на ръката е застрашаващо. Бързо развиващ се абцес, което налагало да се отреже ръката!
Тук вече майката изпадна в ужас. Тя не можеше да си представи своя син осакатен, без дясна ръка. Мъка заседна в сърцето и на сина: отрязването на ръката му поставяше край на кариерата му. Но се помъчи да се покаже твърд и спокоен.
Майчините сълзи досегнаха дълбоко в сърцето му една струна, която сега особено чувствително отзвуча. Той гледаше тази съсухрена старица, обляна в сълзи, която в най-цветущите си дни се бе отрекла от собствен живот заради рожбата си — заради него, който в момент на безумно лекомислие и суровост можа да вдигне ръка върху ѝ и да я удари. При този спомен и неговите очи се напълниха със сълзи. Погледът му се загуби в мрежата им и пред него застана цялото минало на несметни горчивини, що той всекичасно поднасяше на тази, която му бе дала живот. В обилните му сълзи отровата на този спомен можа да се избистри и да се превърне тя в най-чисто чувство, което започна постепенно да го успокоява.
Когато пресъхна влагата по очите му, болният ги насочи пак към майка си, която не спираше да хлипа неутешимо до леглото му.
– Майко, — прошепна синът с такава ласка, че майката трепна от умиление. Нежността му още повече засили риданието ѝ. — Майко, не плачи!... Това ми го праща Бог... като наказание... Ще ми отрежат дясната ръка — тази, с която някога те ударих!... Ръка, която се вдига върху майката, изсъхва!
Старата се разтресе в неудържимо ридание. Тя обгърна поривисто превързаната ръка и започна да я обсипва с целувки и ласки.
– Милата... скъпата ръчица... Не ме е удряла тя — не, тя ме е само милвала, милвала!... Господи, вземи и двете мои ръце, но запази неговата ръка — скъпата, нежната ръчица!...
Синът напрегна сили да възпре струята, която избликна от сърцето му и понечи да се изяви като плачевен стон. Той захапа устни, стисна ги до кръв — но не издържа и сам се разтресе в ридание.

художник-Никола Маринов


 

Няма коментари:

СКЪПИ ЧИТАТЕЛИ, АКО ТОЗИ БЛОГ ВИ ХАРЕСВА, МОЖЕ ДА МЕ ПОДКРЕПИТЕ ТУК Generated image

Популярни публикации

АВТОРСКО ПРАВО

Обръщам се към посетителите на блога, ако някоя публикация Ви хареса, споделете я. При копиране, моля, цитирайте автора и източника-http://gbabulkova.blogspot.com

Съдържанието в блога е под закрила на Закона за авторското право. Използването и публикуването на част или цялото съдържание на блога без мое разрешение е забранено.


Мои рисунки