Бер (Верия)- Св. апостол Карп, епископ на Бер

 Големият античен център с древна история е един от най-рано християнизираните градове на Балканите и в Европа. Несъмнена заслуга за това имат апостол Павел и неговият помощник и последовател апостол Карп. Според епархийските списъци и документи Бер получава епископска катедра още в началото на ІV в. (епископ Савелий участва в Първия вселенски събор в Никея), която с известни прекъсвания се запазва през цялото Средновековие. Тук се налага уточнението, че трябва да се прави разлика в статута на епископите от апостолско време, каквито примерно са апостолите Карп, Ерм, Андроник, Амплий и др. През І–ІІІ в. всяка църковна община на всяко селище се оглавява от епископ, който е пръв сред равни и който има семейство. След началото на ІV в. епископите са натоварени с административни задължения и определени църковни диоцези, т.е. получават голяма власт и висока легитимност. Бер влиза в границите на средновековна България, а епископският престол преминава под върховенството на българския патриарх в Охрид. Многозначителен е фактът, че над синтрона в катедралната църква „Св. Ахил“ в Самуиловата резиденция в малкото Преспанско езеро е изписана и Берска епископия. При цар Калоян градът отново попада в границите на България, а Берската епископия  е в диоцеза на Търновския патриарх.

 Св. ап. Карп
Църквата причислява св. Карп към 70-те апостоли. Той е ученик и последовател на св. ап. Павел, който го споменава във второто си послание до своя ученик Тимотей: „Когато дойдеш, донеси фелона, който оставих в Троада, при Карпа, и книгите, особено кожените“ (2 Тим. 4:13). Също така от контекста на епистоларното наследство на ап. Павел се разбира, че Карп е натоварван от Павел да отнася посланията му в различни провинции на Империята и най-вече на Балканите. Затова не е учудващо, че освен с Бер името му се свързва и с други антични градове, сред които Одесос и Берое.
С по-голяма стойност са твърденията на св. Дионисий Ареопагит, че като мисионер ап. Карп посетил и известно време живял на о. Крит. Там той посрещнал в дома си св. Дионисий, който свидетелства, че този апостолски мъж св. ап. Карп, бил „човек с необикновено дълбок ум, кротост и незлобивост, че във видение му се явил Сам Господ Иисус със Своите ангели и че никога не извършвал света литургия, без да получи предварително небесно видение.“ Според древното му житие свети ап. Карп изтърпява много страдания за Христовото име. Убит е от враждебно настроени срещу християнската вяра евреи в гр. Бер на 26 май/8 юни.


Ранното християнство и Българската Илирийска църква
Източник: Георги Атанасов- "345 РАННОХРИСТИЯНСКИ СВЕТЦИ-МЪЧЕНИЦИ ОТ БЪЛГАРСКИТЕ ЗЕМИ (І–ІV В.)"


Няма коментари:

СКЪПИ ЧИТАТЕЛИ, АКО ТОЗИ БЛОГ ВИ ХАРЕСВА, МОЖЕ ДА МЕ ПОДКРЕПИТЕ ТУК Generated image

Популярни публикации

АВТОРСКО ПРАВО

Обръщам се към посетителите на блога, ако някоя публикация Ви хареса, споделете я. При копиране, моля, цитирайте автора и източника-http://gbabulkova.blogspot.com

Съдържанието в блога е под закрила на Закона за авторското право. Използването и публикуването на част или цялото съдържание на блога без мое разрешение е забранено.


Мои рисунки