Едеса (Воден) – св. Васа Солунска и синовета ѝ Теогний, Агапий и Пист

 Големият античен град е епископска резиденция през Късната античност и Средновековието, в диоцеза на митрополита на Солун. През Х в. обаче градът липсва в епархийските списъци, поради което някои историци предполагат, че влиза в границите на България при цар Симеон Велики. Фактът, че според Втората грамота на император Василий ІІ след 971 г. Воден е за кратко резиденция на българския патриарх, е показателен.
Градът продължава да бъде български епископски престол и при цар Самуил, защото името му е изписано над синтрона на катедралната базилика „Св. Ахил“ в Преспанското езеро.

 Св. Васа Солунска и синовета ѝ Теогний, Агапий и Пист

Според църковни календари тази раннохристиянска мъченица пострадала по време на римския император Максимиан (286–308).

Живее в Едеса Македонска (Воден), тогава в Римската империя, в християнско семейство. Християнка е, но се омъжва за езическия жрец Валерий. Тримата си сина Теогний, Агапий и Пист, възпитава в християнската вяра. По време на гоненията при император Максимиан и цезар Галерий, мъжът ѝ прави донос срещу нея и децата си. Въпреки заплахитете отказват да принесат жертви на езическите идоли.
Пред очите на Васа Теогний е увесен с краката надолу и е стърган с железни пили. На Агапий е съдрана кожата от главата до гърдите, но той не проронва дума. Пист също е измъчван. След това тримата ѝ сина са обезглавени, а Васа е затворена и оставена да умре от глад, но ангелът ѝ пазител я хранел с небесна храна. Васа оцелява мъчения с огън, вода и зверове. След като разбива статуята на Зевс в езически храм, мъченицата е хвърлена в морето. Стоящите на брега виждат как изненадващо се появява кораб и Васа е извадена от морето от трима мъже с ореоли. След осем дни тя слиза на остров Алон в Мраморно море, до Кизик или на Алонисос в Бяло море. За това научава управителят, който отново започва да я кара да принесе жертва на идолите. За отказа ѝ я бият и ѝ отсичат главата с меч.

Датата и на смърт е неизвестна. Някои смятат, че 280 година, а други – 290 година. Около 450 година в Халкидон съществува църква на името на Света Васа.
Света Васа е изобразена от Захарий Зограф в 1848 година в католикона на Троянския манастир, в нишата на южния прозорец на притвора. В 1849 година я изобразява отново сред българските светци на южната стена на католикона на Преображенския манастир. Много по-късно се появява схематично изображение на Света Васа в църквата „Свети Никола“ в Тополница, Дупнишко. Тъй като Воден е в Солунско, в България мъченицата е наречена Солунска.
Паметта на св. Васа Солунска се отбелязва на 21 август/3 септември.

Няма коментари:

СКЪПИ ЧИТАТЕЛИ, АКО ТОЗИ БЛОГ ВИ ХАРЕСВА, МОЖЕ ДА МЕ ПОДКРЕПИТЕ ТУК Generated image

Популярни публикации

АВТОРСКО ПРАВО

Обръщам се към посетителите на блога, ако някоя публикация Ви хареса, споделете я. При копиране, моля, цитирайте автора и източника-http://gbabulkova.blogspot.com

Съдържанието в блога е под закрила на Закона за авторското право. Използването и публикуването на част или цялото съдържание на блога без мое разрешение е забранено.


Мои рисунки